Fotod: klubi kinkis ajaloomuuseumile hinnalise üriku

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Rotary klubi tegi Eesti ajaloomuuseumile hinnalise kingituse – Eesti esimese välisesindaja, diplomaadi, välisministri ja riigivanema Ants Piibu välispassi aastast 1919.

Pass jõudis Tartu Rotary klubi kätte huvitavat teed pidi – presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam avastas selle oksjonilt osta.ee keskkonnas. «Müüja oli Järvamaa mees, kes oli selle leidnud USAst ühe eestlase pärandikogust,» ütles Sildam.

Kuna Ants Piip oli ka üks Tartu Rotary klubi asutajatest, andis Sildam leiust teada klubile, mille üks liige, Neinar Seli võttiski kätte ja ostis välispassi 600 euro eest ära.

Tartu Rotary klubi meister Rein Kinkar rääkis omakorda, et pärast dokumendiga tutvumist oli kõigi klubiliikmete ühine otsus anda väärtuslik ürik avalikku käibesse ehk ajaloomuuseumile.

Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis ütles, et Piibu välispass jääb kuuks ajaks vaatamiseks Suurgildi hoone peasaali, seejärel läheb see konservaatori kätte, digitaliseeritakse ja saadetakse hoidlasse. Karis uskus, et dokumenti hakatakse palju uurima, sest sealt selgub mõndagi põnevat.

Eesti Vabariigi saadiku ja esindaja Ants Piibu välispassi kirjutas 1919. aastal suvel Pariisis välja toonane välisminister Jaan Poska. Välispass oli käibel vaid aastatel 1919–1920, kuid see sisaldab kümneid viisasid pääsuks erinevatesse välisriikidesse või läbisõiduks nendest ning näitab, kuidas noor Eesti riik asju ajas, aga ka Piibu tihedat töötempot.

Passist selgub, et toonase noore vabariigi välisesindaja Ants Piip on aastatel 1919–1920 teinud töövisiite Suurbritanniasse, Prantsusmaale, Itaaliasse, Belgiasse, Šveitsi, Norrasse, Rootsi, Taani ja muidugi ka lähinaabrite juurde Soome ja Lätti. See näitab märkimisväärset tööd, mida tegi veel tunnustamata väikeriik välissuhtluse loomisel ja edendamisel.

Karis osutas tähelepanu, et tegu pole tavalise passiga, vaid suurte lehtedega dokumendiga. Omapäraselt on selles kirjas ka mehe täpsed isikuandmed, sealhulgas silmavärv (hall) ja pikkus (5 jalga ja 10 tolli).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles