Narva linnuses tahetakse hakata viina ajama

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnus
Narva linnus Foto: Karol Sepik / Õhtuleht

Narva muuseum loodab saada umbes miljon krooni Euroopa Liidu raha, et Narva linnuse Põhjaõues eksperimentaalajaloo keskust arendada.


Narva muuseumi projektijuhi Anželika Šticalovi sõnul seisneb projekti idee selles, et lisada juba olemasolevatele pottsepa-, kudumis- ja sepatöökojale ning teistele 17. sajandi Narva olustikku taaselustavatele töökodadele veel mõned, kirjutas Põhjarannik.

Idee tekkis pärast seda, kui muuseumi töötajad külastasid kaht Taanimaa eksperimentaalajaloo keskust. «Ideid muuseumi ja Põhjaõue arendamiseks jagub, kuid nagu alati napib raha,» ütles Šticalov.

Kui õnnestub saada rahalist toetust, soetab muuseum mõned valuvormid, et turistid võiksid endale ise meeneid valmistada - tinasõdureid ja savipiipusid.

«17. sajandil oli väga populaarne ka piltide trükkimine kangale - see pole raske ning tulemus jääb efektne. Tahame tellida spetsiaalse trükiklišee. Samuti plaanime ehitada niisuguse konstruktsiooniga vabaõhuahju, et sellel saaks nii süüa teha kui ka vanaaegsel viisil viina valmistada, selleks ehitatakse ahju sisse suur katel,» rääkis Šticalov.

«On veel mõningaid mõtteid, kuid probleem on selles, et kogu see keskaegne seadmestik valmistatakse eritellimusel ning maksab palju. Nii muuseumile kui ka meistritele, kes demonstreerivad Põhjaõues keskaegset tehnikat, käib niisuguste seadmete tellimine üle jõu,» rääkis projektijuht.

Tulevikus on muuseumil kavas ehitada linnuse sellesse ossa keskaegse linna fragment.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles