Hullu mehe ooper

Hans Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Bangzi meloodia» Hiina 2017
«Bangzi meloodia» Hiina 2017 Foto: Kaader filmist

Kõrgemalt on tulnud käsk, et Kirde-Hiina külake peab peagi algava maareformi auks lavale tooma klassikalise Hiina ooperitüki. Asju hakkab segama kohalik hulluke Kui, kelle sehkendamised ning tõik, et tema päralt on magusaim põllulapp, kõigile aja jooksul üha enam närvidele käivad.

«Bangzi meloodia» Hiina 2017

Režissöör Dasheng Zheng, osades Zhibin Li, Chunzhu Liang,  Chunmin Wang,  Huijuan Zhang,  Aihua Lu

Linastused Linastus PÖFFi põhivõistlusprogrammis 01.12 ja 02.12

Ooperitükki, millega küla usinalt ametis on, me «Bangzi meloodias» siiski ei näe. Kuid film ise on väga teaterlik. Valitseb üldplaan ning peategelane, hullumeelne Kui, vaatab paaril korral ka otse kaamerasse, teadvustades publiku olemasolu. Lavastaja Dasheng Zheng ei kasuta «Bangzi meloodias» elukutselisi näitlejaid vaid amatööre ja inimesi tänavalt. Oma mustvalges satiiris Hiina elu mitmete varjatud kihtide üle, olgu selleks kogukonna või riigi ajalugu, väetite eest hoolitsemine või midagi sootuks teistsugust, näitab režissöör meile reaalsuse kontsentraati. Nagu laval ikka, tõde tuleb tihendada, et vaataja seda usuks.

«Bangzi meloodia» on samaaegselt nii jantiv kui mõtlik. Hullumeelne Kui täidab mitmel korral klouni rolli kuid sealsamas antake meile mõista, et kuigi ta tundub naeruväärne on kogu asja taga hoopis tumedamad toonid. Seetõttu ei saa selle filmi puhul ka eriti naeru pugistada, kuigi nalju meile näidatakse. Ilmselt oli see ka filmi autorite eesmärk.

Siinkirjutaja meelest jääb «Bangzi meloodia» süžee küll väheke poolikuks ning mitmed liinid ei leia endale rahuldavaid otsi. Samuti oli keeruline mõista mitmete tegelaste motivatsiooni allikaid. Kuid viimase probleemi võib julgelt kirjutada arvustaja võhiklikkuse arvele Hiina kultuuri suhtes.

See film on väga metafoorne lugu. «Bangzi meloodias» tegelasi peaaegu pidevalt saatvad traditsioonilise Hiina instrumendid ning käsu peale vastumeelselt amatöörooperi korraldamine tekitavad pinevaid tundeid. Kuigi kõik inimesed tunduvad enamvähem rahul olevat siis nende heaolu võib väikeste väärastuste tõttu kiiresti kokku kukkuda. Nagu see juhtus kangelase, hullu Kuiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles