Kvintetimuusika Pärnu raekojast

Kultuuritoimetus
Copy
Pärnu linnaorkester.
Pärnu linnaorkester. Foto: Carine Isand

Pärnu Linnaorkester jätkab kolmapäeval, 10. juunil Facebook live kammermuusikasarjaga. Kell 13 algava otselülituse kaudu tuuakse Pärnu raekoja saalist kuulajateni valik tuntud kvintetimuusikast.

Kammermuusika kolmas kontsert on pühendatud puhkpillidele. Facebook live-kontserdi pooltunni täidab kvintett koosseisus Leonora Palu (flööt), Anna Šulitšenko (oboe), Edmunds Altmanis (klarnet), Jakob Peäske (fagott) ja Mattias Vihmann (metsasarv).

Puhkpillivintett on rikkaliku kõlaga kooslus, mille iga instrument on omalaadse tämbriga ja tehniliselt mitmekesine, võimaldades luua erinevaid muusikalisi karaktereid ja värve. Veebikontserdil tulevad esitusele Paul Hindemithi, Julius Fučiki ja Eugene Bozza teosed, mis ilmestavad hästi puhkpillikvinteti kõla ilu.

Paul Hindemith (1895–1963) oli saksa helilooja, dirigent, altist, pedagoog, teoreetik ning barokk- ja varajase muusika propageerija. Tema «Väike kammermuusika» viiele puhkpillile (Kleine Kammermusik, 1922) on muusikaline sissevaade industriaalühiskonna kiiresse arengusse kahe maailmasõja vahelisel perioodil. Viie puhkpilliga suudab Hindemith ühendada kolme erinevat muusikalist ideed, tehes seda suuremale orkestrikoosseisule võrdväärselt.

Julius Fučik (1872–1916) on tšehhi helilooja, kelle loomingus on üle 400 marsi, polka ja valsi. Tema kuulsaimaks teoseks võib pidada «Gladiaatorite sissemarssi» (Vjezd gladiátorů, op 68), mida tuntakse ühe populaarseima viisina tsirkusemuusikas. Pärnu Linnaorkestri muusikute esituses kõlab aga helilooja meeleolukas ning meeldejääv «Vana uriseja» polka.

Eugène Bozza (1905–1991) on prantsuse helilooja, kelle loomingus oli kesksel kohal puhkpillidele kirjutatud kammermuusika. Bozza soolopalad, ansamblid ja soolokontserdid on seega saanud tänuväärt repertuaariks kõigile puhkpillimängijatele. «Kolm ööpala» (Trois pièces pour une musique de nuit) kõlab flöödi, oboe, klarneti ja fagoti esituses.

Kontserti saab jälgida Pärnu Linnaorkestri Facebooki lehel.

Kammermuusika sari jätkub taas järgmisel kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles