FOTOD Smuuli-saaga jätkub? Kuju kõrvale ilmusid punased nelgid (10)

Copy

Tallinnas kirjanike liidu maja seinal palju poleemikat tekitanud Juhan Smuuli bareljeefi juurde ilmusid pühapäeval punased nelgid. Miks?

Ühismeedias osutas sellele tähelepanu luuletaja ja muusik, kirjanike liidu liige Mait Vaik, kelle sõnul täitis ta lillede asetamisega bareljeefi juurde «kodaniku kohust».

«Küüditaja ja stalinisti Smuuli bareljeef ripub Tallinna südalinnas. Märka bareljeefi. 6. augustil 1940 võeti Eesti Riigivolikogu «palvel» NSV Liidu koosseisu,» märkis ta.

Pühapäeva õhtul olid nelgid bareljeefi kõrval seinal.

Hiljaaegu pälvis avalikkuse tähelepanu aktsioon, milles Andres Aule koos riigikogu liikme Jaak Valgega heiskas vardasse Eesti NSV lipu.

Hiljutises arvamusloos Postimehele rõhutas Vaik, et bareljeefile punalipu heiskamine oli igati õigustatud. «On selge, et aktsiooni eesmärk oli juhtida tähelepanu inimsusevastastes kuritegudes osalenud Juhan Smuuli bareljeefile, mis ikka veel Tallinna südalinnas ripub,» arvas ta. «Aktsioon ise ei ole kuidagi Smuuli bareljeefist eraldatav, mingi iseseisev okupatsioonisümboolika esiletõstmine.»

Samuti osutas ta kevadisele kirjanike liidu üldkogule, kus otsustati jätta Smuuli bareljeef alles. Üldkogul toimunud hääletusel pooldas 47 liidu liiget bareljeefi eemaldamist, 97 oli vastu ja 45 oli erapooletuid.

«Hiljem üritati lõplikku otsust bareljeef seinale jätta siluda, minu silmis enamasti mitte väga õnnestunult. Ega häid lahendusi vist järgneva üldkoguni polegi. Seda enam võiks aga meelde tuletada, et EKLi majal selline sümbol ripub,» märkis Vaik.

Seega on tegemist ilmselt järjekordse protestiaktsiooniga, osutamaks tähelepanu tõsiasjale, et nõukogude ajal küüditamisel osalenud ja Eesti linnade pommitamist õigustanud kirjaniku mälestuskuju endiselt kirjanike liidu maja seinal on.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles