Eesti filmil läks hästi Karlovy Vary festivalil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidufilmi «Sherrybaby» staarid: Maggie Gyllenhaal ja Danny Trejo.
Võidufilmi «Sherrybaby» staarid: Maggie Gyllenhaal ja Danny Trejo. Foto: Kaader filmist

Tšehhimaal Karlovy Varys lõppes laupäeval Ida-Euroopa tähtsaim A-kategooria festival, kus tänavu oli esindatud ka Eesti film, Veiko Õunpuu «Tühirand», mida reklaamiti kui «lakoonilist armastuse portreed Eesti moodi Aki Kaurismäe või Jim Jarmuschi stiilis».

«Tühirand» linastus väärikas «Forum of Independentsi» kõrvalprogrammis, mis koosneb sõltumatu filmi valikpaladest kõikjalt maailmast ja kus teiste hulgas oli esindatud ka USA näitleja Steve Buscemi tundlik ja vaimukas «Üksildane Jim» (Lonesome Jim).

Eesti filmi mõlemad seansid olid välja müüdud ja publiku vastuvõtt väga hea. Kui miski kurvaks tegi, siis see, et lühifilmide programmis «Tühirannale» eelnenud töö, Leedu komöödia «Tsensuur» (Cenzura) häälestas vaatajad tudenginalja lainele, nii et «Tühiranna» väljapeetud stiil võis pärast seda veidi veniv tunduda.

«Forum of Independentsi» võitjad selguvad erandlikult alles aasta lõpuks. Elame-näeme.

Keskpärane võistlus

Festivali avafilm, Kim Ki-duki uusim töö «Aeg» (Shi gan) avas küll inimsuhete mõistmisel uue dimensiooni, kuid kaldus siin-seal ka ebavajalikku jämekoomikasse.

Teiste staarrežissööride loomingust olid esindatud veel Aki Kaurismäe uus film «Agulituled» (Laitakaupunkin valot), mis on aga tema viimase aja nõrgemaid ja sisutühjemaid filme, ning Pedro Almodovari Cannes’is esilinastunud «Naasta» (Volver), mis näitab lavastajat taas tippvormis. Seda saab tõenäoliselt üsna pea näha ka Eesti kinolevis.

Festivali põhikonkursi filmid olid üsna keskpärase tasemega. Läbivad teemad inimesed sõjakeerises ja traagilised elusaatused.

Festivali põhižürii, kelle liikmeist on Eesti vaatajale tuttavaim ilmselt Norra režissöör Bent Hamer, otsustas peaauhinna Kristallgloobuse anda USA naislavastaja Laurie Collyeri debüütfilmile «Sherrybaby».

See on lugu endisest heroiininarkomaanist Sherryst, kes pärast vanglas veedetud aastaid naaseb koju ja nõuab tagasi oma tütart, keda vennanaine on vahepeal aastaid kasvatanud. Maggie Gyllenhaal teeb Sherryna suurepärase rolli, nagu ka kuulus indiaani näitleja Danny Trejo Sherry endisest alkohoolikust sõbrana. Gyllenhaalile andis žürii ka parima naisnäitleja auhinna.

Parima meesnäitleja auhind läks Poola dogma-võtmes filmitud, poeedi kannatustest kõneleva filmi «Mitu inimest, vähe aega» (Parę osób, mały czas) peaosatäitjale Andrzej Hudziakile.

Parimaks režissööriks valiti noor norrakas Joachim Trier filmi «Kordus» (Reprise) eest, mis on muusikavideo stiilis monteeritud tempokas tragikoomiline lugu noorte kirjanike eneseotsingutest. Filmi miinuseks on ehk vaid kõigi tegelaste silmatorkavalt modellilik välimus, mis nende kannatused kirjanike ja kunstnikena kahtluse alla seadis.

Soome film näitas taset

Festivali huvitavamad elamused tulidki Põhjamaadest. Põhiprogrammi tugevaim film oli kahtlemata Soome režissööri Aku Louhimiehe «Valge linn» (Valkoinen kaupunki), dokumentaalses võtmes üles filmitud lugu ühe abielu valusast lagunemisest ja sellest, milleni selline destruktiivsus viia võib.

Esile tõstmata ei saa jätta ka naispeaosatäitja Susanna Anteroise kõhedust tekitavalt mängitud rolli manipuleeriva abikaasana. «Valge linn» jäi oma intiimsuse ja isiklikkusega küll põhižürii auhindadest ilma, kuid sai see-eest rahvusvahelise filmiajakirjanike ühingu FIPRESCI, filmilevitajate ühingu Europa Cinemas Label ja filmiklubide ühingu FICC auhinna.

Kokku näitas Karlovy Vary festival 230 filmi, vaatajaid oli 135 400.

Auhindu

• Grand prix – «Sherrybaby», rež Laurie Collyer (USA, pildil)

• Žürii eripreemia – «Plindris iludus» (Kráska v nesnázích), rež Jan Hrebejk (Tšehhi) ja «Pea peale pööratud jõulupuu» (Obarnata elha), rež Ivan Cherkelov ja Vassil Zhivkov (Bulgaaria)

• Parim lavastaja – Joachim Trier, «Kordus» (Norra)

• Parim naisnäitleja – Maggie Gyllenhall, («Šerritüdruk»)

• Parim meesnäitleja – Andrzej Hudziak, («Mitu inimest, vähe aega»)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles