Jan Uuspõld läks Tartusse, Erkki Hüva tuleb Tallinna

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Hüva
Erkki Hüva Foto: Lauri Kulpsoo

Jaak Kilmi ja Andres Maimik soovitavad: «Erkki Hüva tuleb Tallinna!» - Jaan-Jürgen Klausi filmid «Erakpoeet Marko Kompus» ja «Sinitäheke» ning Taaralinna kultusmuusik Erkki Hüva isiklikult, kaasas instrument, täna ja homme Von Krahli kinos.

Jaak, miks tuleb Erkki Hüva Tallinna ja miks te seda soovitate?

No millal siis veel, Jan Uuspõld juba läks Tartusse, miks ei võiks Erkki Hüva Tallinna tulla? Tegelikult, umbes aasta tagasi nägime Andresega Jaan-Jürgen Klausi praeguseks juba klassikaks saanud filmi «Erakpoeet Marko Kompus». Meile meeldis autori konventsioonivaba lähenemine filmitegemisele, selline värske, tootmisvaba filmitegu. Tallinn peab seda nägema.
Klaus ise on Tallinnast pärit, Tartusse kolinuna on ta end aga orgaaniliselt sisse seadnud, ühesõnaga leidnud selle koha maamunal, kus temasugune taim võiks kasvada. Ja tõepoolest, tal õnnestub see kummaline eluvorm või ka kliiniline seisund, millel nimeks Tartu, kaamerasse püüda.

Seda nii Marko Kompuse portrees kui ka «Sinitähekeses» – see on mingi eriliselt ehe tunnetus, millega Erkki Hüva, legendaarne helikulgur, mees, kelle jalajälgi on täis kogu Tartu, on üles võetud. Pedaal on algusest lõpuni põhjas, on kõike, eufooriast kurbuseni. Totaaleepiline dokumentaalkollaaž.

Mis meie siia puutume? Meie püüame aidata Jaan-Jürgen Klausil tiibu sirutada. Need on filmid, mis oma vaheda tunnetuse poolest võiksid olla ka laiema publiku toidulaual, paraku on kohalike telekanalite konservatiivsus see, mis ei lase Klausil oma tegeliku publikuga kohtuda. Siiski, usume, et ükskord algab aega, mil ka «Sinitähekest» näevad laiad rahvamassid. Seniks peame aga ise leeki üleval hoidma.

«Erkki Hüva tuleb Tallinna!» 14. ja 15.märtsil kell 19 Von Krahli kinos

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles