Edgar Valteri pildid saavad uue kodu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilk Edgar Valteri unenäolisse helgesse lastemaailma.
Pilk Edgar Valteri unenäolisse helgesse lastemaailma. Foto: Repro

Poku kalendri järgi õiesoengu päeval ehk Edgar Valteri mälestuspäeval ehk veelgi täpsemalt laupäeval, 17. mail annab kunstnik Edgar Valteri pere Eesti Lastekirjanduse keskusele üle ligi kaks tuhat paljude poolt armastatud kunstniku ja kirjaniku illustratsiooni.

Tegu on suurima Valteri piltide koguga ning seda hakatakse säilitama lastekirjanduse keskuse (Pikk 73, Tallinn) hoidlates.



Samas majas on juba varem avatud ka Edgar Valteri galerii, kus lisaks illustratsioonidele eksponeeritakse autori raamatuid.



Lastekirjanduse keskuse direktriss Anne Rande ütles, et initsiatiiv tuli Valteri lähedaste poolt, kes tahtsid, et kunstniku piltidel oleks kindel ja turvaline hoiukoht ning huvilised saaksid nendega tutvuda.



Nii loodi keskusesse 25-ruudune toake, Edgar Valteri galerii, kus väiksed ja täiskasvanud lapsed saavad lugeda ja pilte vaadata ning kogetu kaudu Eesti ühe suurima lastekirjanduse kunstniku hinge hingata.



Edgar Valter (1929–2006) on vabakutselise kunstnikuna joonistanud köitvad pildid umbes veerand tuhandele raamatule.



Tema on andnud näo (keha ka) Eno Raua loomingust Naksitrallidele ja Sipsikule, Ellen Niidu Krõllile, Aino Perviku Kunksmoorile ja Kapten Trummile, Jaan Rannapi Nublule, Vladimir Beekmani Aatomikule jne.



Lisaks sellele on Valter kirjutanud, muidugi sinna ka ise joonistanud, kuusteist lasteraamatut. Esimene ja ehk kuulsaim neist on «Pokuraamat» (1994), mille eest kulka meest lastekirjanduse aastapreemiaga tunnustas.



Sama raamatu tegelaskujude põhjal avatakse juunis Võrumaal Pokumaa – Valteri unemaa, kus igaüks ka päriselt käia saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles