Kultuuri lühiuudised: Kumu filmihooajale panevad punkti Sparksi vennad

Kultuuritoimetus
Copy
Bänd Sparks
Bänd Sparks Foto: Bändifoto

Kumu filmihooajale panevad punkti Sparksi vennad

Üks eelmise aasta paremaid dokumentaalfilme «Sparksi vennad» lõpetab tänavuse Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide kevadhooaja. USA ansamblit Sparks, korraga üht kõige edukamat, alahinnatumat, mõjukamat ja ignoreeritumat popbändi muusikaajaloos portreteerib oma filmis vendade Ron ja Russell Maeli andunud fänn, nimekas inglise režissöör Edgar Wright. Tulemuseks on hoogne ja humoorikas muusikaline odüsseia läbi viie aastakümne, mil Sparks on tegutsenud, näitamata üles väsimuse märke.

Kolmapäeval, 25. mail kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse ajakirjanik ja muusikakriitik Mart Juur. Kultuuriteemaliste filmide sarja «Kumu dokumentaal» korraldavad Kumu ja PÖFF. Sissepääs kõigile selle sarja seanssidele on prii.

Nädalavahetusel toimub Kadriorus suur maalilaupäev

28. mail toimub Kadriorus taas suur maalilaupäev, seekord on teemaks «Inimene ja loodus». Ürituse eesmärk on juhtida tähelepanu linnaloodusele, liigirikkusele ning inimese ja looduse suhetele. Keskpäevast kella neljani ootab külalisi infolaud ja tasuta maalimisvahendite laenutus, pered saavad suunduda avastusretkele pargis põneva ülesandelehe juhatusel.

Lisaks leiavad aset ekskursioonid Kadrioru kunstimuuseumi ja Mikkeli muuseumi näitustel ning kohvimaali töötoad vabas õhus. Suurel maalilaupäeval saab osaleda ka distantsilt – oma koduaias, pargis, mererannas või mujal –, kajastades oma tegemisi sotsiaalmeedias koos teemaviitega #suurmaalilaupäev.

Colin Cantwell
Colin Cantwell Foto: Youtube

Suri «Tähesõdade» kuulsad kosmoselaevad loonud kunstnik

Eelmisel nädalal suri 90-aastaselt kunstnik Colin Cantwell. Cantwell disainis mitu kuulsat «Tähesõdade» filmidest tuntud kosmosesõidukit. Just tema lõi «Tähesõdades» X-Wingidena tuntud lahingulennukid, aga ka planeete purustava sõjarelva Surmatäht. 1932. aastal San Franciscos sündinud Cantwell õppis California Ülikoolis, kus ta sai kraadi animatsiooni erialal.

Cantwelli armastus arhitektuuri ja kosmose vastu põimusid, kui ta hakkas osalema Hollywoodi filmide tegemises. Temast sai kuulsa filmitegija Stanley Kubricku hea sõber, kui Cantwell lõi kaasa Kubricku suurejoonelise ulmefilmi «2001: Kosmose­odüsseia» valmimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles