Jänes jäi jänese-tükiga rahule

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jänes
Jänes Foto: SCANPIX

Kultuuriminister Laine Jänes käis eile teatris NO99 vaatamas etendust «Kuidas seletada pilte surnud jänesele», milles teda ühe tegelaskujuna parodeeritakse ning etenduse jooksul erinevatel viisidel väärkoheldakse.


Pärast etenduse lõppu andis kultuuriminister trupile üle kotitäie väikeseid jäneseid, pühendades need eriti tema osa täitnud Marika Vaarikule. Seejärel kaisutas Jänes publiku aplausi saatel kõiki trupi liikmeid.

Laine Jänes rääkis oma muljetest Postimees.ee'le täna pärast valitsuse istungit.

Proua kultuuriminister, kuidas teile eilne etendus meeldis?

Mulle etendus väga, väga meeldis. Ütlesin täna valitsuse istungil kõigile ministritele, et neil tuleks ka seda vaatama minna, või võiksime teha ühiskülastuse.  Etenduse teema on tõesti erakordselt oluline, et kultuuri on vaja enam tähtsustada. Selle tõstatamine on igal juhul tänuväärne.

Mis selle etenduse sõnum teie jaoks oli?

Seda etendust on siiani meedias minu meelest väga ühekülgselt kajastatud, on välja toodud minu isikuga seotud lõigud, aga see ei ole lavastuse raskuspunkt. Seal on ikkagi alade kaupa välja toodud terve kultuurispekter: näitlejad ise, nende omavahelised suhted, kunstnikud, sportlased, nende suhted ärimeestega, reklaamitegijate, poliitikute ja lihtsate inimestega.

Kas teid siiski ei häirinud see, et teist oli tehtud tegelaskuju, kasutatud lõike teie kõnedest ja kõik see, mis teie prototüübiga laval tehti?

Siis kui ma seda tükki veel näinud ei olnud, ütlesin selle kohta, et tark naerab kaasa ja rumal vihastab. Ja minu sisetunne ei petnud mind. Eks nendes tsitaatides sõltub palju ka sellest, millise tooniga neid täpselt öeldakse.

Ka etenduses olnud videos oli ju viide sellele, et minu nimi on ainult semantiline kokkusattumus. Ja kui minu nimi tõesti aitas tänasel päeval selle tüki sõnumit paremini edasi anda, siis pole mul selle vastu kindlasti midagi.

Mis teile etenduses kõige rohkem meeldis?

Kõige andekam oli stseen, kus muuseumis on seinale riputatud mees, keda vaatavad kolm suurt jänest ja neid tullakse siis porgandiga meelitama. Dilemma porganditega!

Teater NO99 etenduse «Kuidas seletada pilte surnud jänesele» idee, kontseptsiooni ja lavastuse autorid on  Tiit Ojasoo ning Ene-Liis Semper.

Lavastuse pealkiri tsiteerib Saksa tegevuskunstniku Joseph Beuysi samanimelist aktsiooni 1965. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles