Riiga koguneb laulma ja tantsima 38 000 last

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsupeo proovid on Riias täies hoos.
Tantsupeo proovid on Riias täies hoos. Foto: Ilmārs Znotiņš / dziedundejo.lv

Sel nädalal toimub Riias XI Läti koolinoorte laulu- ja tantsupidu. Läti pealinna saabub sel puhul rekordiline arv lapsi – ligikaudu 38 000 kõikjalt üle Läti.

Peonädala programm on laiahaardeline, hõlmates nädala jooksul kokku enam kui 50 üritust. Osalejate pidulik rongkäik algab Riia kesklinnas pühapäeval, 12. juulil kell 9 hommikul.

Kolm tantsupeo etendust toimuvad 10. ja 11. juulil Daugava staadionil ning laulupeo peakontsert pühapäeval, 12. juulil kell 19 Mežaparksi vabaõhulaval.

Tänavuse Läti koolinoorte laulu- ja tantsupeo idee kandjateks on tähestikutähed, millest igaüks esindab mõnda laulu- ja tantsupeo traditsiooni olulist väärtust. Lisaks traditsioonilistele laulu- ja tantsupeo tippsündmustele on programmis palju eriilmelisi üritusi, nagu näiteks harrastusteatrite ülesastumised, tänavakontserdid ning läti kandle (kokle) muusika kontsert.

Samuti osalevad seekordsel peol noorte iidolid, näiteks ansambli Brainstorm solist Renārs Kaupers, alternatiivset elektroonilist popmuusikat viljelev ansambel Instrumenti, ansambel The Sound Poets jt.

Läti koolinoorte laulu- ja tantsupidude traditsioon sai alguse 1960. aastal, mil 23. juunil saabus Riiga 8500 noort 178 Läti koolist. Toona kuulusid repertuaari valdavalt venekeelsed laulud ja vaid paar lätikeelset laulu. Järgnevatel aastatel osalejate arv järkjärgult suurenes ning tänaseks on koolinoorte laulu- ja tantsupidu kasvanud suurimaks ja tähtsaimaks koolinoorte rahvuskultuurikollektiivide suursündmuseks Lätis. 

Lätikeelne kodulehekülg asub aadressil dziedundejo.lv

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles