Fotoalbum meenutab viimase ilmasõja sõdureid

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnart Mäll võtab raamatu autorilt Mart Laarilt autogrammi.
Linnart Mäll võtab raamatu autorilt Mart Laarilt autogrammi. Foto: Margus Haav

Möödunud nädalal esitleti Tartus Eesti Üliõpilaste Seltsi majas ajaloolase Mart Laari värsket teost «Eesti sõdur II maailmasõjas». Raamat kasvas välja sama autori koostatud fotoalbumist «Eesti Leegion sõnas ja pildis».


Sedakorda on luubi alla võetud Eesti meeste osalemine II maailmasõja eri leerides ja üksustes. Raamatu põhirõhk on fotomaterjalil.



Tegu on 1500 illustratsiooniga sõjaajaloo pildialbumiga, mille vahel on CD «Eesti sõduri laulud II maailmasõjas», kus sõjalaule esitavad ansamblid Põldsepp ja Pojad, Untsakad ja Lindpriid.



«See raamat on loogiliseks jätkuks teosele Eesti Leegionist,» selgitas autor. «Pärast selle ilmumist pakuti meile väga palju fotosid ning otsustasime, et teeme raamatu erinevatest armeedest ja nendes teeninud eestlastest.»



Eesti okupeerimine ja annekteerimine NSV Liidu poolt 1940. aastal tähendas ühtlasi seda, et sellest alates polnud Eesti meestel, kui üksikud hetked välja arvata, II maailmasõjas enam võimalik kanda oma armee mundrit.



«Vello Salo on öelnud, et mundril pole tähtsust, kui vaenlane on õige,» rääkis Laar. «See sõda kestis kaua ning tõi meie jaoks kaasa raskeid ohvreid. Samas tuleb arvestada, et rahvas, kes ei võitle oma vabaduse eest, ei saa kuidagi vabaks. Rahvas aga, kes unustab oma vabaduse, võib selle kaotada.»



Raamatust leiab rikkalikult fotomeenutusi Teises maailmasõjas võidelnud eestlaste üksustest nii Saksa armees, Punaarmees, Soome armees või hoopis liitlasriikide juures. Lisaks soomepoisid, lennuväe poisid, omakaitse, piirikaitserügemendid, laskurkorpus, Eesti kaitsevägi ja metsavennad.



«Siin on väike osa sellest, mis Eestimaal aastatel 1939–45 toimus,» rääkis endine Eesti Leegioni võitleja Kalju Jakobsoo. «Ma ei taha sõda ülistada, see on õudus. Maailm tapab nüüd kõrgtehnoloogiliste seadmetega inimesi, see on kohutav.»


Jakobsoo tunnustas autorite julgust näidata maailmasõtta kistud mehi kõigilt vaenupooltelt.



«Raamat ei propageeri seda, et just leegionär oli tubli või hoopis punakorpuslane õige mees,» ütles Jakobsoo. «Ära tuuakse täpsed andmed sündmustiku kohta, mis juhtus ja miks juhtus. Seda võib võtta ka hoiatusena, et midagi taolist enam ei juhtuks.»


Teose kirjastas valdavalt turismi- ja suurejoonelistele ajalooraamatutele spetsialiseerunud Grenader Grupp.



Raamat


Mart Laar


«Eesti sõdur II maailmasõjas»



Kaasas


samanimeline muusika-CD


Grenader Grupp

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles