Suri põnevuskirjanik Dick Francis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dick Francis.
Dick Francis. Foto: PA Wire / Press Association Images / Scanpix

Täna suri 89-aastaselt vanadusse maailmakuulus Briti põnevuskirjanik Dick Francis, kes sai tuntuks oma hobuste võiduajamiste aineliste põnevusromaanidega.

31. oktoobril 1920 Walesis sündinud Richard Stanley Francis teenis Teise maailmasõja ajal Briti Kuninglikes Õhujõududes piloodina ning töötas pärast sõda aastaid elukutselise džokina.

Džokikarjääri lõpetas raske kukkumine 1957. aastal. Vahest kuulsaim epsiood Francise elu sellest perioodist on päris 1956. aasta rahvuslike võiduajamiste ajast, kui Francis ratsutas kuninganna Elizabeth II emale Elizabethile kuulunud hobusel Devon Loch, mis kukkus vahetult enne võiduajamise, mille ta oleks võitnud, finišit.

Rohekm kui pool sajandit kestnud abielust Mary Margaret Brenchley’ga oli kirjanikul kaks poega, kellest Felixiga kirjutas Dick Francis kahasse oma viimased romaanid. Nende neljas ja viimane kahasse kirjutatud romaan peaks ilmuma sügisel.

Oma elust võiduajamiste keskel kirjutas Francis 1957. aastal ilmunud autobiograafilise raamatu «Kuningannade sport» (The Sport of Queens), mille järel töötas võiduajamiste korrespondendina London Sunday Expressis.

1962. aastal avaldas ta oma esimese võiduajamiste maailma telgitaguseid kirjeldava põnevusromaani, millele järgmise 40 aasta jooksul pea katkematu regulaarsusega igal aastal lisa tuli. Kokku on tema kontos 42 kriminaalromaani ning üks jutukogu. Tema alati minajutustusena kirjutatud teoseid on tõlgitud enam kui 20 keelde ning neid on maailmas trükitud kokku 60 miljonit eksemplari, vahendas BBC Newsi videolugu.

Francis on ainus kirjanik, kelle romaanid on Ameerika Põnevuskirjanike Assotsiatsiooni (Mystery Writers of America; MWA) Edgari auhinna võitnud suisa kolmel korral. Briti Kriminaalkirjanike Assotsiatsioon (Crime Writers Association) andis talle suurmeistri tiitli 1989. aastal ning 1996. aastal osutas MWA talle samasugust au. 2000. aastal sai ta Briti Impeeriumi Ordu komandöriks.

Eesti keeles ilmusid esimesed Dick Francise romaanid 1992. aastal, kui kirjastus Olion andis välja romaani «Luumurd» (Bonecrack; 1971) ja Varrak üllitas «Närvidemängu» (Nerves; 1964). Uuemal ajal on Francise loomingut eesti keelde vahendanud kirjastus Varrak ning kokku on kirjaniku loomingust Eestis ilmunud 20 romaani.

Värskeimana andis Varrak jaanuaris 2010 välja Dick Francise kahasse poeg Felixiga kirjutatud romaani «Valemängijad» (Silks; 2008). Kirjanik suri 14. veebruaril oma Kariibi kodus Grand Caymani saarel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles