Nimekas jaapani helikunstnik avab Kumus näituse

Janar Ala
, editor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryoiji Ikeda- supersymmetry
Ryoiji Ikeda- supersymmetry Foto: Kuvatõmmis

Täna avaneb Kumu kunstimuuseumi suures saalis Ryoji Ikeda «supersümmeetria». Ikeda on helikunsti vallas maailmas üks tähtsamaid tegijaid, kes kasutab oma töös tihtipeale helisid, mis on kusagil inimese kuuldeulatuse äärel.

«supersümmeetria» on kunstniku käsitlus maailma füüsikalisest olemusest. See põhineb osakeste füüsikast pärit supersümmeetria teoorial, mis üritab elementaarosakeste – bosonite ja fermionide – abil selgitada, miks on osakestel mass. Supersümmeetriliste osakeste otsimisega tegeleb Genfi lähedal asuv maailma suurim osakeste füüsika labor CERN, kus suures hadronite ehk liitosakeste põrgutis läbiviidavates kokkupõrgetes üritataksegi uusi osakesi avastada.

Ikeda «supersümmeetria» on osaliselt ühe tema teise teose, audiovisuaalse performance’i «superposition» (2012–…) installatiivne arendus, mille ta töötas lõplikult välja aastatel 2014–2015 CERNi kunstiresidentuuris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles