Suri riikliku kunstimedaliga pärjatud tippkunstnik

Kultuuritoimetus
Copy
Kunstnik Frank Stella 2000. aastal.
Kunstnik Frank Stella 2000. aastal. Foto: Reuters

4. mail suri 87-aastaselt maalikunstnik ja skulptor Frank Stella, kes 65 aastat kestnud loomekarjääri jooksul pürgis kõige olulisemate maalilisejärgsete abstraktsionistide ja minimalistide hulka. Tema surmast andis teada Marianne Boesky galerii, kes esindas Stellat 2014. aastast. Kunstnik elas ja töötas New Yorgis.

Massachussettsis sündinud Frank Stella esimene näitus toimus 1959. aastal, kui kunstnik oli veel 23-aastane. Ta esitles New Yorgis oma erilisi monokroomseid maale «Mustade maalide» seeriast, millele olid lõuendile maalitud musta lakkvärviga paralleelsed jooned. Geomeetriliste mustrite ja kujundite kasutamine sai Stellale kui kunstnikule läbivaks iseloomulikuks jooneks.

2010. aastal võttis Frank Stella president Barack Obamalt vastu riikliku kunstimedali.
2010. aastal võttis Frank Stella president Barack Obamalt vastu riikliku kunstimedali. Foto: AP Photo / Charles Dharapak, File / Scanpix

Mustade maalide seeriale järgnesid sarjad «Alumiinimummaalid» (1960) ning «Vaskmaalid» (1960–1961) juurde, kusjuures Stella kujundas maalide jaoks ise ka geomeetriliste kujunditega lõuendid. Kunstnikuna kasvades muutusid Stella tööd värvilisemateks, kolmemõõtmelisemateks ja keerukamateks. Näiteks seeriaga «Exotic Birds» (1976-1980): leidis Stella oma loomingus uue suuna, pöörates tähelepanu orgaanilistele kujunditele ja keerulistele vormidele.

2009. aastal pälvis Frank Stella president Barack Obamalt riikliku kunstimedali National Medal of Arts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles