Kiasma tahab osta kuldsõduri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldsõdur.
Kuldsõdur. Foto: Reporter.ee

Soome nüüdiskunsti muuseum Kiasma tahab osta Eesti kunstniku Kristina Normani teose «After-War», mis kujutab kuldset vähendatud koopiat Tallinna pronkssõdurist, mille kunstnik tänavu 9. mail Tõnismäele tassis.


Kiasma esindaja Pirkko Siitari peab teose ostuks kunstnikuga Veneetsia biennaali ajal läbirääkimisi, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kristina Normani teos on Veneetsias väljas Eesti paviljonis Palazzo Malipieros.

«Tehing on veel lahtine, kuna selle keerulise teose loonud kõiki osapooli ei ole veel kätte saadud. Kuid ma usun, et Kiasma saab selle endale,» sõnas Siitari.

«After-War» on installatiivne keskkond viies ruumis, milles kesksel kohal on kuldsõdur.

Teos räägib pronkssõduri ajaloost ja selle tähendusest nii eestlastele kui ka Eestis elavatele venelastele, kuju teise kohta viimisega kaasnenud mässust ning ka performance´ist, kus kunstnik pani kuldsõduri pronkssõduri endisele kohale.

Norman tegi oma etteaste 9. mail, mida tähistati kunagi kui fašismi üle saavutatud võidu aastapäeva. Kunstnik üllatas sellega nii eestlasi kui ka venelasi. Teose loojat süüdistati soola raputamises haavadele, mis ei ole pärast pronkssõduri mässu kinni kasvanud.

Kristina Normani sõnul on tema eesmärk selle teosega lähendada Eesti kahte erinevat rahvusrühma.

Veneetsia biennaal kestab kuni 22. novembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles