Vaata ühe maailma tuntuma allveefotograafi pilte

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Cranberries», Edaville Bogs, Massachusetts, USA.
«Cranberries», Edaville Bogs, Massachusetts, USA. Foto: Alex Kirkbride

Tuntud allveefotograaf Alex Kirkbride avab reedel, 8. mail Tartus Nooruse galeriis oma veealuste piltide näituse «26 aastat vees».

Kirkbride´i fotod ei sarnane tavapäraste allveepiltidega värvilistest kaladest ja korallidest – neis on iseäralikku leidlikkust, teravmeelsust ning oskusi veekeskkonna eripärasid ära kasutada.

«Valguse käitumine vees, optilised kurioosumid ja erakordsed skoopilised olukorrad on mõned võtmesõnad, mis sobivad Kirkbride´i loomingu iseloomustamiseks,» iseloomustab Kirkbride´i fotosid Tartu Kõrgema Kunstikooli fotoosakonna juhataja professor Peeter Linnap, kes on ka üks näituse korraldajaid.

Kuigi Kirkbride on sukeldunud kõigis maailma paigus, ei pea ta pildistamispaikade eksootilisust omaette väärtuseks. Ka Inglismaal või Eestis, kus vesi on külm ja nähtavus väike, on ta teinud huvitavaid pilte, kas või siinses Rummu karjääris.

2014. aastast peale kuulub Tartu Kõrgema Kunstikooli õppekavasse ka allveefotograafia kursus, mis on sellisena terves Euroopas unikaalne. Kirkbride´i juhendamisel on tehtud juba ka esimesed diplomitööd, ilmumas on ajakirja Positiiv veealuste piltide erinumber ja allveefotograafia on suuresti tänu sellele koostööle ka Eestis populariseerumas.

Kirkbride on tegelenud akvalangistika ja allveefotograafiaga 30 aastat. Tema töid on eksponeeritud rahvusvaheliselt mainekates galeriides üle kogu maailma ja publitseeritud väljaannetes National Geographic, Vogue, The New York Times, Travel & Leisure, Scuba Diving, Diver, Dykking, Plongee, British Journal of Photography. 

8. mail kell 11 toimub Tartu Kõrgema Kunstikooli fotograafia osakonna auditooriumis ka Kirkbride´i loeng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles