Mängufilmid: Siberi põnevusest noorte naiste kassetini

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Must alpinist».
«Must alpinist». Foto: Kaader filmist

Aasta teisel poolel esilinastuvad Eesti ja Eesti osalusega mängufilmid.

Foto: Kaader filmist

«Roukli»

Režissöör Veiko Õunpuu

Tootja filmiühistu Roukli

Kollektiivse eksperimendi tulemusel sündinud film, mille kohta on teada niipalju, et see on tehtud maagilise realismi võtmes. Peaosades Juhan Ulfsak ja Mirtel Pohla.

Esilinastus 17. septembril

«Must alpinist»

Režissöör Urmas Eero Liiv

Tootja Kopli Kinokompanii

Nõukogude ajal Siberis reaalselt aset leid­nud sündmustel põhinev õudussugemetega mängufilm, kus eesti tudengitest talvematkagrupp satub burjaatide külas hirmujudinaid tekitavate sündmuste keskele. (Tutvustusest.)

Kinodes alates 9. oktoobrist

KOOSTÖÖMÄNGUFILMID VÄHEMUSOSALUSEGA

Foto: Kaader filmist

«Seneca päev»

Režissöör Kristijonas Vildžiūnas

Tootja Studio Uljana Kim (Leedu), kaastootjad Amrion (Eesti) ja Locomotive Productions (Läti)

On 1989. aasta, nõukogude aja viimane aasta Baltimaades. Leedus asutavad kolm 18-aastast sõpra Seneca vennaskon­na. Nende motoks saavad sõnad, mille nad omistavad filosoof Senecale: «Ela iga päeva nii, nagu oleks see viimane.» Armastuskolmnurk lõhub vennaskonna just sel ajal, mil kogu Baltimaade rahvas üheskoos ja käsikäes Balti ketis osaleb. 25 aastat hiljem on kõigis Balti riikides kriisijärgne võõ­randumise ja pettumise aeg. Esmapilgul elab Simonas edu­kat elu, kuid ta mõistab, et on reetnud oma nooruse ideaalid ja muutunud kalgiks kõrvaltvaatajaks. Elu sunnib Simonast avama oma mineviku Pandora laeka. (Sünopsisest.)

Eesti esilinastus jaanuaris

«Kunstnik»

Režissöör Kyu-hwan Jeon

Tootja Treefilm (Lõuna-Korea), kaastootjad Orbital Vox Stuudiod ja Niijanaa (Eesti)

Souli tänavatel tegutsev Kunstnik on saladusloori taha varjunud müstiline, justkui teisest maailmast pärit kohtumõistja. Koos kaaslasest Driveriga jahib Kunstnik patuseid kurjategijaid, annetades neilt patu lunatuseks hangitud organid vaestele ja abivajajatele. Kui omakohtupaar kohtab aga oma isa võlgade katteks Korea-Vene maffiajõugule müüdud eksootilist eestivenelannat Elbet, muutub kõik igaveseks. Otsides prostitutsiooniärist vabanemiseks ja kodumaale naasmiseks kaitsjat, tekib Elbe ja Driveri vahel saatuslik külgetõmme, mis viib hukatusse mõlemad, kuid paljastab ka Kunstniku tõelise palge, kelle kättemaksutee viib Koreast Eestisse ja tagasi. (Sünopsisest.)

Eesti esilinastus novembris

LÜHIMÄNGUFILMID

«Liblikmees»

Režissöör Edina Csüllög

Tootja Exitfilm

Lapselikult lõbus ja unenäoliselt kummastav lühimängufilm Anselmist, kelle suur unistus on saada mustkunstnikuks. Teda takistab aga üks asi – tema ise. Nimelt põeb Anselm haigust, mille tagajärjel eraldub temast liblikaid iga kord, kui teda valdavad suured emotsioonid. Põhineb Mehis Heinsaare samanimelisel lühilool. (Tutvustusest.)

Esilinastus augustis, linastatakse noorte naislavastajate kassetina koos «Elo» ja «Tiibadeta piloodiga»

«Elo»

Režissöör Helen Takkin

Tootja Nafta Films

Elo vihkab lasteada. Ta ei mõista, miks ta peab seal istuma, kui aia taga paistab ahvatlev päriselu. Ta sepitseb plaani, kuidas lasteaiast põgeneda. Ühel päeval saabub aga uus kasvataja Helena. Elo hakkab teda armastama, kuid saab peatselt tunda ka kaotusvalu. Peaosas 8-aastane Katriin Meribel Kungla. (Sünopsisest.)

Esilinastus augustis, linastatakse noorte naislavastajate kassetina koos «Liblikmehe» ja «Tiibadeta piloodiga»

«Tiibadeta piloot»

Režissöör Leeni Linna

Tootja Kopli Kinokompanii

Helikopteri piloot Raul kaotab Afganistani sõjas ühest silmast nägemise ja temalt võetakse ära tiivad. Depressioonis Raul vihastab välja oma abikaasa, kes tema juurest koos lap­sega ära kolib. Raul, tundes end kasutu sandina, otsustab oma elule lõpu teha. Ta ehitab heeliumipallidest koosneva lennuvahendi, millega teha oma elu viimane lend. (Sünopsisest)

Esilinastus augustis, linastatakse noorte naislavastajate kassetina koos «Elo» ja «Liblikmehega»

Allikad: Eesti Filmi Instituut ja filmistuudiod

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles