Arnold tuli tagasi

Rasmus Rammo
, filmihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terminaator (Arnold Schwarzenegger).
Terminaator (Arnold Schwarzenegger). Foto: Kaader filmist

Praeguseks ammu kultus-staatusesse tõusnud «Terminaatori» seeria sai alguse 1984. aastal, mil tollal tundmatu James Cameron pea olematu rahasumma eest ühe filmiajaloo märgilisema ulmemäruli lõi. Pärast kuulsaks saamist ja filmistuudiote usalduse teenimist otsustas Cameron «Terminaatorile» järje vändata. Fännide õnnetuseks peetaksegi seda aga kõnealuse seeria viimaseks täisväärtuslikuks sissekandeks.

Kui «Masinate mäss» tõi endaga kaasa rabava lõpplahenduse ning «Lunastus» taaselustas klassikalise frantsiisi uhke märuliga, siis tõelist «Terminaatori» hinge pole tabatud nüüdseks juba üle 20 aasta.

«Genisys» teeb seevastu kõike, mida üks korralik järg tegema peaks.

See on nutikas, värske, julge, ootamatu. Hulganisti on ka seda, mis eelmistest osadest juba tuttavaks saanud, aga seegi on leidnud uue hingamise ja väänatud pisut teise vormi. Film ei karda teha olulisi muutusi seeria ajajoones ja varem nähtut uutmoodi ümber kirjutada. Siiski koheldakse algmaterjali selge austusega ning tagantjärele on oma heakskiidu andnud ka James Cameron ise, kes nimetas «Genisyst» põhjusega seeria kolmandaks filmiks.

Fännidele rõõmuks

Fännidele on film tõeline maiuspala. Juba ainuüksi fakt, et Arnold Schwarzenegger mängib oma hilistes kuuekümnendates sedasama tapamasinat, kellega esmakordselt 31 aasta eest tutvusime, on täiesti uskumatu ja imetlust vääriv.

Nagu varasemaltki tavaks olnud, avaldatakse ka seekord austust seeria ajaloole ning ammugi ikooniliseks saanud tsitaadid on paigutatud uutesse situatsioonidesse. Näiteks Arnoldi legendaarne «I'll be back» on selgi korral kindel kõlama. Hoolimata viidetest sobib film samas vaatamiseks ka neile, kes «Terminaatori» seeriaga alles esimest tutvust teevad: kõik oluline seletatakse algusminutitel kenasti lahti.

Fännide rõõmuks tehakse seda aga lühidalt ja võrdlemisi pealiskaudselt, nii et maksimaalse elamuse saab ikkagi vaid see, kes kohusetundlikult ka eelnevad osad (ja soovitavalt mitu korda) on ära vaadanud.

«Genisyse» peamine trump on tema lakkamatu tempo. Kahe tunni jooksul jäetakse vaatajale napilt hingetõmbeaega, see on täidetud otsast lõpuni vägeva märuli ja tipptasemel eriefektidega. Filmi ainsad ebakindlad hetked ongi need, kui üleloomuliku möllu asemel tegelastevahelist dramaatikat luua proovitakse.

Mõistagi jätab erakordselt sündmusterohke stsenaarium karakterite arenduse hooletult tagaplaanile, samas on  kogu pöörane mürgel seda küllaga väärt. Kui fännid niikuinii enam ammu Cameroni «Terminaatorite» sarnast kvaliteeti ei oota, siis miks mitte asendada see vähemalt nauditava märuliga? «Genisys» on selle nipi ära tabanud küll.

Näitlejatestki ei ole palju rääkida: Oscari-väärilisi rolle pole mõtet sellisest linateosest otsida. Tegelased on pealiskaudsed ning erilist sümpaatiat nende vastu ei teki; rohkem pakub huvi neid ümbritsev maailm, olgu see siis parasjagu futuristlik või vastupidiselt minevikuline.

Siiski saab näiteks Sarah Connorit kehastav Emilia Clarke (tuntud sarjast «Troonide mäng») keerulise väljakutsega eeskujulikult hakkama ning tema esmakordne ülesastumine ühe filmiajaloo tuntuma naiskangelasena kukub peaaegu et usutavalt välja, ehkki esimeses kahes «Terminaatoris» sama rolli mänginud Linda Hamiltoni ta alistada ei suuda. 

Isegi Jai Courtney tuleb fännide kartustest hoolimata Kyle Reese'i osaga kenasti toime. Meeldejääv on ka äsja «Doctor Who» nimirollist välja astunud Matt Smith, kes teeb oma saladuslikkuse ja sarmiga kiirelt selgeks, milles tema mõnevõrra ebatavaline võlu seisneb.

Koht pjedestaalil

Kõigele negatiivsele vaatamata on «Genisys» kindlalt seeria kolme parema filmi seas. Kehvalt kirjutatud tegelased nõrgestavad küll teose tervikut, kuid korralikult realiseeritud märul ja haruldaselt sisutihe tegevustik kannab kogu üritust jõudsalt edasi – toimuva üle mõtlemiseks ei anta lihtsalt võimalust.

Kuigi film ei ole otseselt intelligentne, on ta ometi piisavalt omanäoline ja nutikas, et vaatajat oma kestuse vältel põnevil hoida. Ja mida rohkemat tegelikult ühelt suviselt blockbuster’ilt ihata võikski? Lõppude lõpuks on ju Schwarzenegger tagasi ja klassikaline «Terminaator» temaga koos, ning juba see on piisav põhjus rõõmustamiseks.

UUS FILM KINOLEVIS

«Terminaator Genisys»

Režissöör Alan Taylor

USA 2015

Alates 10. juulist Eesti kinolevis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles