Kuula ja vaata: Muusikapäeva programmis tänavu üle kahesaja kontserdi

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Muusikapäev kutsub üles märkama helisid meie ümber, viies sel puhul muusika nii Eesti kaugematesse soppidesse kui lennuki pardal suisa piiri taha.

On levinud eksiarvamus, et muusika kuulamine on üks raske ja tõsine töö. Seda stereotüüpi kummutabki 1. oktoobril Muusikapäev, mis kutsub kuulama. Helidest tulvil päeva õnnestumisele aitavad kaasa sajad muusikud, alates professionaalidest ning lõpetades muusikakoolide õpilastega. «On südamest liigutav, kui paljud on sel päeval valmis meie muusikakultuuri jätkusuutlikkuse nimel ühinema ning panustama, et ei kaoks vahetu kontakt elava muusikaga», ütleb Muusikapäeva projektijuht Marili Jõgi.

Suur osa Muusikapäeva programmist kuulub klassikalisele muusikale, ent mitte ainult. Olulisel kohal on ka žanriline mitmekesisus. Seega leiab programmist nii klassikuid nagu ERSO, RAM, klaveriorkester, tipp-interpreedid Mihkel Poll, Villu Veski, Helen Lokuta kui ka pärimus- ja jazzmuusikuid, näiteks Kulno Malva, Helin-Mari Arder, Robert Jürjendal ja paljud teised.

Ei tasu ka unustada, et tänavune Muusikapäev on käesoleva Muusika-aasta üks tähtsündmusi. Sellele juhib tähelepanu ka Eesti Vabariigi Kultuuriminister Indrek Saar: «Muusika-aasta on jõudnud teise poolde ja selle üheks tähtsündmuseks saab kindlasti olema rahvusvaheline muusikapäev, mille raames toimuvad kontserdid, töötoad ja lisaprogramm üle kogu Eesti. Kutsun inimesi sel päeval osalema vähemalt ühel muusikasündmusel ja uurima vähemalt ühe eesti helilooja, interpreedi või muusikateose kohta välja midagi sellist, mida enne ei teadnud. Just nii saame igaüks anda oma väikese panuse sellesse, milleks muusika-aasta on ellu kutsutud: suurendada teadlikkust eesti muusikast ja muusikutest.»

Muusikapäeva muudab eriliseks tõik, et kõik sündmused on tasuta. Sealjuures ei tähenda Muusikapäev vaid muusikaelamusi, sest Muusika-aasta puhul on ellu kutsutud hulk põnevaid lisaprogramme. Koostöös TTÜga leiab aset programm «Muusika ja teadus», mis kutsub avastama muusika ja teaduse ühiseid tagamaid. Vaadata võib AHHAA teadusteatrit «Akustikateater» ning külastada töötuba «Laulvad robotid» ja loeng-õpituba «Muusika ja trigonomeetria».

Kes aga teadust pelgab, võib sammud seada Apollo Kinno Solaris Keskuses. Nimelt jutustavad seal programmi «Muusika ja film» raames armastatud heliloojad Olav Ehala ja Ülo Krigul kõigile huvilistele filmimuusika loomisest. Loengud ja töötoad on suunatud peamiselt kooliõpilastele, ent avatud  eelregistreerimisega kõigile huvilistele.

Tähelepanu väärib ka lisaprogramm «Muusika ja maitse», mis kutsub üles andma hinnangut toidukohtade taustamuusikale. Kõik saavad võimaluse hääletada, kas toidukoha muusikavalik toetab kohvikuelamust. Hääletuse tulemusel antakse välja parima taustamuusikaga kohviku ja restorani tiitel. Hääletamine on avatud tänasest aadressil info.olybet.com/muusikapäev kuni 30. septembrini. Võitjad pärjatatakse 1. oktoobril tiitliga «Kuula! Maitsev muusika 2015».

Kontserdid toimuvad nii tavapärastes kui ka ebaharilikes paikades nagu ühistranspordis, tehastes, praamidel, lennukis jm. Muusikapäeva lõpetab traditsiooniline Muusikapreemiate tseremoonia, kus Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapital ja Eesti Muusikanõukogu tunnustavad möödunud hooaja ja kogu senise tegevuse eest muusikavaldkonna parimaid. Tseremooniat kannab üle ETV algusega kell 19.

Muusikapäev on ettevõtmine, kus muusikud ja kontserdipaigad ühinevad programmiga hea tahte alusel. Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse alates 1975. aastast.

Tutvu programmiga ning registreeru töötubadesse ja loengutesse www.muusikapäev.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles