Eesti esitab Oscarile filmi «1944»

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«1944».
«1944». Foto: Kaader filmist

Eesti esitab mitteingliskeelse filmi Oscarile sõjafilmi «1944».

Otsus oli üksmeelne, ütles Eesti Filmi Instituudi juhataja Edith Sepp. Komisjoni kuulusid veel Tiina Lokk, Andres Mänd, Tanel Toom, Siim Rohtla, Ivo Felt ja Jaan Ruus. Valik tehti mängufilmide seast, mis linastusid 1. oktoobrist 2014 kuni 30. septembrini 2015. Sellesse ajavahemikku mahuvad peale «1944» veel «Kirsitubakas», «Maastik mitme kuuga», «Supilinna salaselts» ja «Nullpunkt». Neljapäeval esilinastuv «Roukli» taandas end valikust.

«Žürii arvestas «1944» suurt vaatajate arvu Eestis ja potentsiaalset rahvusvahelist levi. Filmi vastu tuntakse huvi ka Põhja-Ameerikas ja tegemist on suurte levitajatega. Oscari võõrkeelse filmi Eesti nominatsioon aitab kaasa filmi levitamisele eelkõige rahvusvahelisel turul,» põhjendas Sepp.

«1944» kogus Eesti kinodes 114 000 vaatajat ja on jõudnud juba mitme riigi levisse.

Millised võiksid olla «1944» võimalused Oscari-konkurentsis? «Täna on liiga vara öelda, kui kaugele jõuame. Palju oleneb, kes hakkab filmi USA-s levitama ja kes korraldab reklaamikampaania,» ütles Sepp.

Festivalidest on Elmo Nüganeni filmi valinud oma programmi Let’s Cee (Austria), Cameraimage (Poola), Kairo (Egiptus) ja Arras (Prantsusmaa), lisaks linastub see veel Balti filmipäevadel Oslos ja Euroopa filmide programmis Washingtonis.

Tänavuste Oscari-esituste seas on koguni kaks eestikeelset linateost, peale «1944» veel Klaus Härö film «Vehkleja», mille paneb välja Soome.

Lisaks esitab stuudio Nukufilm lühianimatsiooni Oscarile Riho Undi filmi «Isand», mis põhineb Friedebert Tuglase novellil «Popi ja Huhuu». Film sai mainekal Annecy animafilmide festivalil žürii auhinna, mis on üheks võimalikuks Oscari-konkurentsi kvalifitseerumise eelduseks. 

Kas «Isand» läbib eelvaliku sõela ja pääseb nende kümne filmi sekka, mille seast nimetab akadeemia viis nominenti, selgub novembris. Mullu kvalifitseerus samale konkursile 58 filmi. Varasematel aastatel pole Eesti animatsioon eelvoorust edasi pääsenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles