Tallinnas näeb laval tavalisi inimesi

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Martens
Jan Martens Foto: Renate Beense

Reedel esietendub Vaba Lava kuraatorprogrammi kuuluv lavasustus «Tavalised inimesed. Tallinna versioon». Tegemist on korraga nii sotsiaalne eksperimendi, workshopi kui ka etendusega, mille eesmärgiks on avastada, milline on tallinlaste koondportree ja milline on Tallinna kui linna nägu.

Belgia tantsija ja koreograaf Jan Martensi (1984) lavastus tahab siduda inimesi märksa inimlikumal ja olemuslikumal moel ning lõhkuda kunstlikult tekitatud seinu, mis meid tavaelus eraldavad.

Jan Martensi, filmirežissöör Lukas Dhonti, lavastuse kunstilise tiimi ning 48 tallinlase koostöös valmib kahe nädala jooksul lavastus, mis seob ühte kaasaegse tantsu, teatri ja filmi. Luuakse keskkond, kus tavalised inimesed kohtuvad etenduse käigus üksteisega ning kohtumispaigaks on Vaba Lava.

Lavastus on inspireeritud sügavast huvist kaasinimeste vastu ning pühitseb igapäevast, tavalist elu… ilma iroonia ja künismita.

Jan Martens on üks tänapäevase Euroopa tantsuteatri tõusvaid tähti. Ta lõpetas 2006. aastal Antwerpeni tantsukõrgkooli (Antwerp’s Artesis Conservatory for Dance) ja debüteeris lavastajana kolm aastat hiljem. Martensi tööd on kiiresti leidnud koha Euroopa olulisemate teatrifestivalide kavades ning võitnud ka publiku südame.

Martensit kutsutakse pidevalt esinema nii erinevatesse Euroopa riikidesse kui kaugemalegi. Kogu tema senise loomingu kreedoks on leida üles ilu, mis peitub ebatäiuslikus, kuid täiuse poole püüdlevas inimolendis.

Lavastusega «Tavalised inimesed» katsetab koreograaf esimest korda töötamist mitte professionaalsete tantsijate, vaid tavaliste inimestega. Martensit huvitab tasakaal loo jutustamise ja kontseptuaalsuse vahel. Käesoleval hooajal on Martens Düsseldorfi maineka tantsuteatri (Tanzhaus in Düsseldorf) kunstnik residentuuris. Jan Martensi loomingulist tegevust toetab DansBrabant (NL), Utrechti etenduskunstide festival SPRING Performing Arts Festival Utrecht (NL).

Esietendus 18.03.2016, peale teist etendust, 19.03.2016 toimub vestlus kunstnikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles