Prahas võid trikitada nagu Karel Zeman

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Zemani muuseum võimaldab interaktiivset suhestumist.
Karel Zemani muuseum võimaldab interaktiivset suhestumist. Foto: Karel Zemani muuseum

Muuseume, mis oleksid pühendatud spetsiaalselt filmilavastajatele, pole maailmas kuigi palju. Charlie Chaplini maailm alles avati Šveitsis, siin-seal leidub väiksemaid korter- või majamuuseume, oma paik on näiteks Luis Buñuelil, Dario Argentol, Sergei Paradžanovil, Yoji Yamadal.

Selles mõttes on üsna unikaalne Prahas tegutsev Karel Zemani muuseum, mille asutasid 2013. aastal tema loomingu entusiastid koostöös Zemani tütre ja tütretütrega. Muuseum ühendab akadeemilise suunitluse vaatemängulise, n-ö käed külge ekspositsiooniga, mis viib vaataja Zemani trikkvõtete maailma. Sõita saab näiteks tema filmidest tuttava lendava masinaga, kõndida kuul või sukelduda allveelaevaga mere põhja. Muuseum tegeleb ka Zemani pärandi kogumise – hiljaaegu muretseti näiteks tema filmides kasutatud kostüümide kollektsioon – ja restaureerimisega.

«See on väga huvitav muuseum,» ütleb ka animafilmilavastaja Ülo Pikkov, kes käis selles Praha vanalinna tänavalabürinti peidetud asutuses mõni aeg tagasi. «See on kujundatud Zemani filmidest lähtuvalt ning fantaasia puudumist ei saa Zemanile kindlasti ette heita!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles