Festivalisuve avalöök toimub Kaparockil kummitava Tohisoo mõisa pargis Kohilas

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaparock
Kaparock Foto: Siim Solman

Laupäeval, 4. juunil toimub Kohilas Tohisoo mõisapargis festival Kaparock. Esinejaterivi on kirju: festivalisuve avavad Vennaskond, Jüri Pootsmann, Genka & Paul Oja, Frankie Animal ja Eliot Ness ning Rosanna Lints ansambliga Würffel. Ansambel The Tuberkuloited annab Kaparockil oma 25. sünnipäeva kontserdi, industrial metal'i lippu hoiab kõrgel Pedigree ning ainsa väliskülalisena astub lavale praegu Baltimaade edukaim bänd Carnival Youth Lätist. Festivali väravad avatakse kell kaks päeval ning lõppakordid kõlavad pisut pärast südaööd.

Kaparock sai alguse 2000. aastal, mil Kohila muusikud otsustasid kätt proovida kontserdikorraldajatena. Aastate jooksul on festivali lavadelt läbi käinud üle saja Eesti bändi. Kui umbes viis aastat tagasi otsustati festivali edasi arendada, kutsuti kampa LAG Muusikaagentuuri meeskond ning viimasel neljal aastal on külastajate arv hoogsalt kasvanud. Koha potentsiaal on nüüd veidi paremini ära kasutatud ning esinejate rivis on suurem hulk Eesti tipptegijaid.

Kui eelmisel kümnendil jäi festivali külastajate arv enamasti 500–1000 inimese vahele, siis viimastel aastatel on see jõudsalt kasvanud, eelmisel aastal oli külastajaid 2700.

Korraldaja Marti Mutli sõnul on festivalil esinevate koosluste puhul kõige olulisem see, et tegemist oleks hea ja originaalse eesti muusikaga. «Oluline ei ole see, kas üht või teist bändi raadios mängitakse, vaid see, et nad oleksid omanäolised ja head. Alati on esinejate hulgas oluline osa ka noortel ja vähem tuntud tegijatel,»ütles ta.

Traditsiooniliselt on tegu olnud eesti muusika festivaliga, mida vahel ka muusikapiknikuks nimetatakse, kuid viimastel aastatel on sinna esinema kutsutud ka mõne naaberriigi noor tegija. «Sel aastal on selleks bändiks Carnival Youth. Tegemist on hetkel ühe Baltimaade edukaima ansambliga ning nad saabuvad festivalile otse Prantsusmaalt, kus esinevad reede õhtul festivalil Europavox. Lätlastel on praegu käimas oma uue albumi «Propeller» promotuur, mis hõlmab pea 20 Euroopa riiki, ning sügisel ootavad neid kontserdid Ameerika Ühendriikides. Kaparock oli lätlastele parim võimalus Eestimaal ennast ja oma uut albumit tutvustada,» ütles Mutli.

Festivalipaiga teeb huvitavaks asjaolu, et bändide riietusruumid on Tohisoo mõisas, kus pidi kummitama. «Õnneks ei ole keegi kunagi selle pärast oma esinemist üles öelnud,» naeris Mutli. «Tuletan veel meelde, et ansambel Tuberkuloited annab Kaparocki laval oma 25. sünnipäeva kontserdi – neile võib lilli tuua.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles