Valentine Lember-Bogatkina (30.10.1921 – 14.06.2016) in memoriam

Harry Liivrand
, kunstiteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valli Lember-Bogatkina 2011. aastal 90-ndat juubelit tähistades oma ateljees
Valli Lember-Bogatkina 2011. aastal 90-ndat juubelit tähistades oma ateljees Foto: Peeter Langovits

On lahkunud Eesti akvarelli- ja monumentaalkunsti grand old lady ning üks päikseline inimene.

Nagu põlvkonnakaaslane Evald Okas, tema koolikaaslane Tallinna Riigi Kunsttööstuskoolis, oli Valli (nii kutsusid teda sõbrad, kelle hulka oli mul aastakümneid au ja rõõm kuuluda) geniaalne joonistaja. Valli Lember lõpetas selle kooli viimase vabariigiaegse lennuga 1940 ning käis parimate lõpetanute hulgas Kadriorus president Pätsi vastuvõtul.  Riigi Kunsttööstuskoolis omandatud tehniliste oskuste üle – Valli Lember lõpetas dekoratiivmaali erialal – oli ta alati uhke ja oma juhendajat Roman Nymani pidas ta õpetaja etaloniks.

Valli tuntus algas pärast sõda, 1940. aastatel muinasjuturaamatute illustreerijana (näiteks «Kuldvokk») ning lõppes üldistavate eesti maastikupiltidega tehnikas, mis sai tema visiitkaardiks – akvarellis. Eesti vesivärvikunstis kuulub ta Karl Burman noorema, Lydia Mei, Aleksander Pilari ja Enno Lehisega suurte klassikute hulka; nii kuiva kui ka märga akvarellitehnikat valdas Valli Lember virtuoosselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles