Laste osalemine gayikoon Tom of Finlandi muusikalis tekitab pahameelt

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Nimetu" Tom of Finland 1980 grafiit
"Nimetu" Tom of Finland 1980 grafiit Foto: Collection Ulrich Tangermann, Hamburg

Gayikoon Tom of  Finlandist rääkivasse muusikali otsitakse lapsnäitlejaid, pahased kodanikud paluvad aga Soome laste ombudsmanil asjasse sekkuda, kirjutab Helsingin Sanomat. Turu Linnateatri esindaja on üllatunud, et laste osalemine näiteks sõjateemalistes lavastustes ei tekita kelleski küsimusi ega pahameelt. 

Teater otsib lapsi jaanuaris esietenduvasse muusikali, mis räägib homoerootiliste joonistustega maailmakuulsaks saanud Soome kunstnikust Tom of Finlandist, kodanikunimega Touku Laaksonenist. Soome laste ombudsmaniga on seetõttu ühendust võtnud paljud pahased inimesed, kelle arvates võib muusikal ja selle sisuline pool saada saatuslikuks laste kasvamisele ja arengule. Muusikal kuulub muide Soome Vabariik 100 ametlikku programmi.

Muusikali idee seisneb selles, et Tom of Finland ja tema kunst on ühed suurimad mõjutajad selles, et seksuaalvähemustel oleksid kõigi teistega võrdsed õigused.

Laste ombudsman Tuomas Kurttila rääkis ajalehele, et kaebused peegeldavad selgelt täiskasvanute endi hirmu ja suhtumist, antud juhul seksuaalvähemustesse. Lisades, et see on kurb, et seksuaalvähemuste elust rääkiv lavateos hirmu ja pahameelt tekitab.

Samasugust tagasisidet on saanud ka Turu Linnateater. See näitab teatri juhi Arto Valkamani sõnul, et endiselt on homoseksuaalsus paljude inimeste jaoks võõras ja raske teema.

Muusikalile «Tom of  Finland» kehtib vanusepiirang 16 eluaastat. Muusikali otsitakse aga 9-12 aastaseid laulvat ja tantsivat tüdrukut ning poissi, kes hakkavad kehastama kunstnikku ja tema õde lapsena. Teatrijuhi sõnul ei ole etenduse antud osas midagi lastele sobimatut. Ta rõhutab, et välja valitakse lapsed, kelle vanemad on oma võsukeste muusikalis osalemisega nõus.

Muusikali käsikiri ei ole veel lõplikult valmis, prooviperiood algab novembris ja esietendus toimub praeguste plaanide kohaselt jaanuaris 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles