PÖFFi arvustus. Ida ja lääne peegeldused Moldovas

Aurelia Aasa
, filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Idapoolne bisnis».
«Idapoolne bisnis». Foto: Kaader filmist

Päevinäinud baar. Taustaks kõlavad uudised linnugripi epideemiast. «Oled kunagi näinud kana, kellel on gripp?» sõnab jässakas Petro (Ion Săpdaru) oma äsjaleitud sõbrale ja äripartnerile Marianile (Constantin Puşcaşu). Petro ei usalda kedagi. Ta on kentsakas kelm, kes peab kõike valitsuse sabotaažiks, sealhulgas ka linnugrippi. Õrnahingeline Marian vaid noogutab. Ta pole just karmi ütlemisega.

«Idapoolne bisnis» («Afacerea Est») viib vaataja veidruste maailma. Petrol ja Marianil on hullumeelne (või siis geniaalne) plaan: nad soovivad osta ja seejärel kasumiga maha müüa 50 000 hobuserauda. Tulu eest soovib Petro osta kraana, Marian loodab aga maha pidada pulmapeo oma armsama - Victoriaga (Anne Marie Chertic).

Eesmärgi nimel võtavad Petro ja Marian ette rännaku läbi Moldova tolmuste väikelinnade. Ja nagu aimata võib, ei möödu see lihtsalt. Algab musta huumoriga vürtsitatud teekond, mis jutustab sõprusest, reeturlikkusest ja Ida-Euroopast.

«Idapoolne bisnis» on Igor Cobileanski satiiriline vaade Moldova eluolule. Kuigi filmimisprotsess toimus Rumeenias ning film on Rumeenia, Leedu ja Moldova koostöö, mõjub tulemus ehedalt. Korruptsioon, pisisulide lakkamatu mehkeldamine ja inimeste püüd seadustest kõrvale hiilida on pidevas vaateväljas.

Rahvuslik identiteet ja arusaam iseseisvast Moldovast on keerulised moldovlaste endigi jaoks - ikka alles otsitakse oma lugu, oma teed. Ühed lahkuvad riigist, teised on läbi imbunud nõukogude ideoloogilisest pärandist ja siis on veel need, kes on otsustanud jääda, et üles ehitada oma riik. Cobileanski vaatleb kodumaal toimuvat läbi kõverpeegli, portreteerides Euroopa kõige vaesemat riiki üheaegselt nii mure, iroonia kui armastusega.

Hoogsusele vaatamata ei ole «Idapoolne bisnis» läbinisti rõõmsameelne. Kohati täitub kogu kujutatud maailm rõhuva üksildusega. Sotsiaalkultuuriline taust on jätnud jälje inimeste käitumisse ja moraalitunnetusse. Inimsuhetest õhkub hingevalu, trööstitust. Sellele vaatamata jääb helisema positiivne noot, kauguses terendav virvatuli. Lootus, et isegi kui riik ei parane, kannab kohalikke elanikke edasi nende kummaline ja vankumatu optimism.

18. ja 19. novembril Tallinnas, 20. novembril Tartus

PÕHIVÕISTLUSKAVA

«Idapoolne bisnis»

Režissöör Igor Cobileanski

Rumeenia-Leedu-Moldova

5/5

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles