Finlandia auhinnad selgunud

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Jukka Viikilä.
Kirjanik Jukka Viikilä. Foto: Kirjastus Gummerus

Täna selgusid Soome Rahvusteatris tänavused kirjanduse Finlandia auhinnad. Soome parim romaan 2016 on Jukka Viikilä «Akvarelleja Engelin kaupungista».

Viikilä (s. 1976) on tänini avaldanud kaks luulekogu ja kirjutanud kuuldemänge. «Akvarelleja Engelin kaupungista» («Akvarellid Engeli linnast», kirjastus Gummerus) on tema esimene romaan.

Raamat on arhitekt Carl Ludvig Engeli fiktiivne «ööpäevik» aastatest 1816–1840, kui Engel oli Soome pealinna juhtiv arhitektiks ja kujunes välja Helsingi kesklinn sellisena nagu seda tänapäeval tunneme. Kriitikuid on vaimustanud teose põimuv ülesehitus, teksti peen kude ja poeetiline keelekasutus.

Ilukirjanduse Finlandia saaja otsustas ajakirjanik Baba Lybeck. Eelžürii (ajakirjanik Juha Roiha, kaubanduskeskuse juhataja Päivi Kuntze ja tõlkija Kaijamari Sivill) oli lõppvalikusse esitanud kuus tänavu Soomes ilmunud romaani.

Mitteilukirjanduse Finlandia sai Mari Mannise «Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret» («Ühe lapse rahvas – Hiina salabeebid, pisikeisrid ja hüljatud tütred», kirjastus Atena).

Laste- ja noortekirjanduse Finlandia läks Juuli Niemi raamatule «Et kävele yksin» («Sa ei kõnni üksi», kirjastus WSOY).

1984. aastal asutatud Finlandia auhind on Soome suurim kirjandusauhind, mida annab välja Soome Kirjandusfond (Suomen Kirjasäätiö). Auhinnasumma on 30 000 eurot. Alates 1989. aastast on Finlandia romaaniauhind. Tänaseks on seega ilukirjanduse Finlandia laureaate kokku kolmkümmend kaks. Eesti keeles on neist avaldatud ligi kolmandik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles