Kunstnikupalga saajad selgunud

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiwa.
Kiwa. Foto: Margus Ansu / Postimees

Eesti Kunstnike Liidu komisjon valis 41 taotleja seast järgmisteks kunstnikupalga saajateks Dénes Farkase, Kiwa (Jaanus Kivaste), Flo Kasearu ja Jaanus Samma.

Dénes Kalev Farkas (sündinud 1974 Budapestis) on Tallinnas elav ja töötav eesti-ungari postkontseptualistlik fotokunstnik. Farkase teoste läbivaks jooneks on alates 2000. aastate teisest poolest olnud eesmärk redutseerida vaadeldav sotsiaalne struktuur võimalikult lakoonilise fotot ja pildiallkirja ühendava esitlusmudeli kujule. 2013. aastal esindas Dénes Farkas Eestit Veneetsia kunstibiennaalil. Farkas soovib kunstnikupalga toel süvendatult keskenduda ning jätkata seniseid praktikaid ja lähtuvalt projektidest leida koostöövõimalusi uute kuraatorite ja galeristidega.  

Kiwa (Jaanus Kivaste, 1975) on eesti kunstnik, helilooja, kuraator ja literaat. Õppis Eesti Kunstiakadeemias skulptuuri ja Tartu Ülikoolis filosoofiat. Alates 1990. aastate algusest on ta praktiseerinud eksperimentaalse interdistsiplinaarse kunstnikuna ja sünteesinud erinevaid valdkondasid nagu tegevuskunst, tekst, heli, visuaal ja organisatoorne tegevus. Kiwa soovib kunstnikupalga toel keskenduda loomingus ruumi mõistele tänapäevases tähenduses ja selle interdistsiplinaarsetele väljunditele.

Flo Kasearu (1985) on kunstnik, kes seob oma loomingus tegevuskunsti praktikaid video, foto, maali ja installatsiooniga. Peamiselt huvitavad Kasearu avalik ruum ja ühiskonda puudutavad teemad. 2013. aastal asutas ta Flo Kasearu Majamuuseumi, mis on igapäevaselt ümberkujunev koha- ja teemaspetsiifiline ekspositsioon kunstniku loomingust tema kodu kahel korrusel, pööningul, keldris ja sisehoovis. Kasearu soovib kunstnikupalga toel keskenduda erinevatele projektidele – kogumik loomingust, erinevad isik-ja ühisnäitused ning residentuurid.

Jaanus Samma (1982) õppis Eesti Kunstiakadeemias graafikat ja vabade kunstide magistrantuuris, täiendades end Prantsusmaal. Alates 2011 õpib kunsti ja disaini doktoriõppes. 2015. aastal esindas Eestit 56. Veneetsia kunstibiennaalil. Samma töötab kõikide kaasaegse kunsti meediumitega installatsioonist ja videost ehete ja kudumite kujunduseni.

Lisaks kunstnikutööle on Samma kujundanud ning koostanud kümneid näituseid ja kunstiraamatuid. Kunstnikupalga toel soovib Samma jätkata tulevaste näituseprojektide ettevalmistamist ja edasi arendamist. 

Eesti Kunstnike Liidu poolt määratud komisjoni kuulusid Vano Allsalu ja Elin Kard (Eesti Kunstnike Liit), Sirje Helme (Eesti Kunstimuuseum), Rael Artel (Tartu Kunstimuuseum), Marten Esko (Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum), Taaniel Raudsepp (Tallinna Kunstihoone), Maria Arusoo (Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus), Kai Lobjakas (Eesti Tarbekunsti- ja Disaini Muuseum) ja Kadri Laas (Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus). 

Taotluse hindamisel võttis komisjon arvesse eeskätt kandidaadi kolme aasta loometöö plaani; taotluse esitaja haridust ja/või kogemust ning eelnevate aastate loomingulist tegevust; taotleja erialast professionaalsust ja motiveeritust, loominguliste eesmärkide ajakohasust ja uuenduslikkust nii Eesti kui ka rahvusvahelises kontekstis; kunstnikupositsiooni ja kandidaadi potentsiaali Eesti kunsti tutvustamisel rahvusvahelises mastaabis; mitme võrdväärse kandidaadi vahel valides peeti silmas mitmekesisuse tagamise põhimõtet.

Konkursi võitjatega sõlmib loomeliit lepingu vastavalt töölepingu seadusele. Palga saaja kohustub andma loomeliidule lepinguperioodil iga-aastaselt oma erialasest tegevusest vabas vormis ülevaate. Kunstnikupalga suurus arvestatakse komisjoni otsusele eelneva aasta keskmise palga kogukulu järgi.

2015. aasta lõpus määras komisjon taotluste alusel kunstnikupalga järgnevaks kolmeks aastaks Kaido Olele, Anu Vahtrale, Mark Raidperele, Marge Monkole ja Kris Lemsalule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles