Euroopa parimaks valitud film tegi ajalugu

Tiit Tuumalu
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marene Ade võtab vastu järjekordset Euroopa filmiauhinda.
Marene Ade võtab vastu järjekordset Euroopa filmiauhinda. Foto: AP / Scanpix

Euroopa filmiakadeemia nimetas Wrocławis aasta parimaks Euroopa filmiks sakslanna Maren Ade «Toni Erdmanni» - draamakomöödia isast, kes üritab võita oma tööhullust tütre tähelepanu, et panna ta taas märkama elus olulisi asju.

Juba 29. korda välja antud Euroopa filmiauhindade ajaloos on see alles esimene naislavastaja film, mis on selle tiitli võitnud.

Viimast ei unustanud rõhutamast ka Maren Ade ise. «Jätke meelde, et on aasta 2016,» ütles lähipäevil 40. sünnipäeva tähistav režissöör auhinda vastu võttes.

Kokku sai «Toni Erdmann» viis preemiat, ka parima režissööri, stsenaristi (Maren Ade), naisnäitleja (Sandra Hüller) ja meesnäitleja (Peter Simonischek) kategoorias – kõigis, kus see kandideeris.

Parima filmi konkurentsis jäid selja taha Ken Loachi film «Mina, Daniel Blake», Pedro Almodóvari film «Julieta», Paul Verhoeveni film «Elle» ja Lenny Abrahamsoni film «Tuba».

Euroopa tänavuses kultuuripealinnas Wrocławis aset leidnud tseremoonia vaieldamatu staar oli Pierce Brosnan, kes pälvis akadeemia tunnustuse Euroopa panuse eest maailma filmikunsti. Tuntumatest auhinnakandidaatidest puudusid Isabelle Huppert, Hugh Grant ja Paul Verhoeven.

Oli toredaid sketše ja ilusaid kõnesid, heideti nalja Donald Trumpi ja Euroopa Liidu lagunemise üle ning Pussy Rioti liige Maria Aljohhina kuulutas laval kogu saali nimel, et Putin ei meeldi meile kellelegi ja kutsus üles avaldama toetust Ukraina filmimehele Oleg Sentsovile, kes saadeti Venemaal 20 aastaks Siberisse.

Pidupäev oli soomlastel, kelle film «Kõige õnnelikum päev Olli Mäki elus» võitis Euroopa avastuse auhinna. Režissöör Juho Kuosmanen, kes käis paar päeva tagasi seda esitlemas ka Tallinnas, ütles oma tänukõnes naljaga pooleks, et pole kerge levitada filmi, mis on Soome oma, mustvalge ja räägib poksijast, keda keegi ei tunne. Seda enam tundub uskumatu, et see on juba jõudnud või jõuab varsti pea kõigi Euroopa riikide kinodesse.

Lühifilmi auhinnale kandideeris ka animafilm «Amalimbo», mille kunstnikuks ja peaanimaatoriks on tartlane Roland Seer ja kaasprodutsendiks Marianne Ostrat.

Tseremoonia videokokkuvõtet näitab ETV2 pühapäeval kell 20.30.

EUROOPA FILMIAUHINNAD

Aasta film: «Toni Erdmann» (Saksamaa)

Režissöör: Maren Ade, «Toni Erdmann»

Naisnäitleja: Sandra Hüller, «Toni Erdmann»

Meesnäitleja: Peter Simonischek, «Toni Erdmann»

Stsenarist: Maren Ade, «Toni Erdmann»

Aasta komöödia: «Mees nimega Ove» (Rootsi)

Animafilm: «Minu elu Tsukiinina» (Prantsusmaa-Šveits)

Dokumentaalfilm: «Tuli merel» (Itaalia)

Avastus: «Kõige õnnelikum päev Olli Mäki elus» (Soome)

Lühifilm: «9 päeva minu aknast Aleppos» (Holland)

Publikuauhind: «Keha» (Poola)

Operaator: Camilla Hjelm Knudsen, «Liiva all» (Taani)

Kunstnik: Alice Normington, «Naisõiguslane» (Suurbritannia)

Kostüümikunstnik: Stefanie Bieker, «Liiva all»

Helilooja: Ilja Demutski, «Õpilane» (Venemaa)

Monteerija: Anne Østerud ja Janus Billeskov Jansen, «Kommuun» (Taani)

Helirežissöör: Radosław Ochnio, «11 minutit» (Poola)

Grimeerija: Barbara Kreuzer, «Liiva all»

Euroopa panuse eest maailma filmikunsti: Pierce Brosnan

Akadeemia tunnustusauhind: Andrzej Wajda

Elutööauhind: Jean-Claude Carrière

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles