Danske Jazziauhinna võitis Mart Soo

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Jazziauhinna laureaat Mart Soo
Danske Jazziauhinna laureaat Mart Soo Foto: Jazzkaar

Tänavuse Danske Jazziauhinna võitis kitarrist Mart Soo. Noore Jazzitalendi tiitli sai bassist Janno Trump, Jazziedendajaks valiti fotograaf Rene Jakobson ja Aasta Jazzansambliks sai Peedu Kass Momentum. Jazziauhindadele esitati üle 50 inimese, lisaks professionaalsele žüriile andis EPLi lehel oma hääle ka publik. Auhindu annab välja Jazzkaar koostöös Danske Banki ja Eesti Jazzliiduga.

Danske Jazziauhinna laureaat Mart Soo on Eesti helilooja, kitarrist, pedagoog ning Eesti jazzi uue mõttetasandi toonud ansamblite Weekend Guitar Trio ja Tunnetusüksus liige. Juba 11 aastat korraldab Soo koos Taavi Kerikmäega improvisatsioonilise muusika kontsertide sarja «ImproTest», kus esinevad vaba improvisatsiooni viljelevad muusikud nii Eestist kui ka välisriikidest. 

Jazzkaare kunstilise juhi Anne Ermi sõnul on Mart Soo üks Eesti jazzi tugisambaid. «Mart Soo on erudeeritud muusik ja helilooja, kes valdab erinevaid jazzistiile svingist vaba improvisatsioonini ja kes mängib paljudes erinevates koosseisudes eesti ja välismaa muusikutega,» ütles Erm.

Danske Jazziauhinna eesmärk on laiemalt tunnustada Eesti aktiivsemaid, professionaalsemaid ja loomingulisemaid jazzmuusikuid nende kolme viimase aasta saavutuste eest. Auhinnafond on 3500 eurot, skulptor Tiiu Kirsipuu taies ning artisti kontserdi salvestus ETV poolt.

Jazziauhinna on varem pälvinud Jaak Sooäär (2007), Tanel Ruben (2008), Siim Aimla (2009), Raivo Tafenau (2010), Kristjan Randalu (2011), Villu Veski (2012), Taavo Remmel (2013), Meelis Vind (2014), Kadri Voorand (2015) ja Maria Faust (2016).

Noor Jazzitalent Janno Trump on basskitarrist, helilooja ja arranžeerija ning ansambli Trump Conception eestvedaja. Ta on võitnud auhindu Uno Naissoo nimelisel loomingukonkursil ning pälvinud kiitust debüütalbumiga «One».

Noore Jazzitalendi tiitlit annavad välja Jazzkaar ja Eesti Jazzliit, hindamaks kuni 26-aastaste muusikute initsiatiivi, head taset ja loomingulisust. Auhinnaks on Tiiu Kirsipuu taies, võimalus esineda Jazzkaare korraldatud kontserdil aasta jooksul, fotosessioon Kaupo Kikkasega ning Music Estonia mentorlussessioon.

Senised noored jazzitalendid on Erki Pärnoja (2007), Kadri Voorand (2008), Sofia Rubina (2009), Peedu Kass (2010), Joel-Rasmus Remmel (2011), Kaspar Kalluste (2012), Holger Marjamaa (2013) ja Kirke Karja (2014), Aleksander Paal (2015) ja Heikko Remmel (2016).

Jazziedendaja fotograaf Rene Jakobson on oodatud külaline igal jazzi- ja klassikalise muusika kontserdil. Viimaste aastate jooksul pea on ta pildistanud kõiki olulisemaid jazzikontserte nii Jazzkaarel, Eesti Jazzliidu programmis, Radissonis toimuvatel jazziõhtutel, Sõru Jazzil ja mujal. Tema jazzmuusikute fotovaramu on suure kultuuriloolise väärtusega. Jazziedendaja saab endale Tiiu Kirsipuu taiese, vabapääsme Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu kontsertidele aasta jooksul ning JURA espressomasin festivali peatoetajalt KAFOlt.

Esimesena pälvis Jazziedendaja auhinna 2009. aastal Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia professor ja Viljandi Kitarrifestivali korraldaja Ain Agan, seejärel 2010. aastal pedagoog ning festivalide ja kontsertide korraldaja Boris Paršin, 2011. aastal Nõmme Jazzi kunstiline juht Toivo Unt, 2012. aastal Viljandi jazzisündmuste korraldaja Aivar Trallmann, 2013. aastal oma muusikalise panuse eest ja saadete eest Valter Ojakäär, 2014. aastal Guido Kangur ja Pille Lukin regulaarse kontserttegevuse ja festivali Sõru Jazz korralduse eest, 2015. aastal Tiit Paulus oma pedagoogilise töö ja panuse eest, 2016. aastal Philly Joe’s jazziklubi muusikavaldkonna arengu ja regulaarse jazziklubi tegevuse eest.

Teistkordselt välja antava Aasta Jazzansambli tiitli pälvis trio Peedu Kass Momentum. See on põhjamaiselt karge kõlaga kaasaegne jazz tulvil rütmilist intensiivsust, teravust ja tempokust. Trio jazzimaagia loovad ansambli asutaja ja bassist Peedu Kass, rahvusvahelise haardega pianist Kristjan Randalu ja nõutud trummar Toomas Rull. Palju välismaal tuuritav ansambel esines 2015. aastal esimese eesti jazzikollektiivina Euroopa suurima jazzmuusika messi Jazzahead põhiprogrammis.

2016. aastal pälvis Aasta Jazzansambli tiitli Estonian Voices. Aasta Jazzansambel saab auhinnaks 1000 eurot ja Tiiu Kirsipuu taiese.

Auhinnad antakse üle kolmapäeval kell 21 Vaba Laval algava Steve Gaddi kontserdi eel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles