«Eesti matus» tuleb taas, trupp uueneb! (1)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2002. aastal esieten­dunud Priit Pedajase lavastatud Andrus Kivirähki «Eesti matus» ületas 2005. aasta veebruaris sajanda etenduse piiri. Kivirähulik eesti rahvuse ja eestluse tõlgendus püsib siiani draamateatri kavas.
2002. aastal esieten­dunud Priit Pedajase lavastatud Andrus Kivirähki «Eesti matus» ületas 2005. aasta veebruaris sajanda etenduse piiri. Kivirähulik eesti rahvuse ja eestluse tõlgendus püsib siiani draamateatri kavas. Foto: Teet Malsroos/SL Õhtuleht

Eest Draamateatri menulavastus «Eesti matus» on pärast väikest pausi taas teatri mängukavas. 

Priit Pedajase lavastuses mängivad sellest sügisest noori ehk Leed ja Andrest Liisa Saaremäel (Külli Reinumägi asemel) ja Christopher Rajaveer (Jan Uuspõllu asemel). Lembit Ulfsaki rolli võttis üle Tõnu Oja. Vanast trupist jätkavad «Eesti matuses» mängimist Ester Pajusoo, Kersti Kreismann, Martin Veinmann, Tõnu Kark ja Aleksander Eelmaa.

«Eesti matus» on Eesti Draamateatri mängukavas olnud 15 aastat ning publikuhuvi ei näi vähenevat. Kusjuures algselt oli «Eesti matus» planeeritud Eesti Draamateatri suvelavastusena, mida teatrimaja remondi tõttu mängiti üle Eesti. Tänaseks on selle lavastusega antud aga 230 etendust ning kokku on Andrus Kivirähki tegelastele kaasa elanud 94 154 inimest.

Et tegemist on teatri jaoks olulise lavastusega, näitab seegi, et 100. etendusele ilmusid autori ja lavastaja tahtel lavale täiesti uued tegelased – vanaisa kooliõed, kellest tekstis palju juttu, kuid kes tegevusse ei sekku. Laval kehastasid neid Ülle Kaljuste, Ita Ever ja Mari Lill.  

150. etendusel oli laval kohalik matuseorkester. Nagu külakohas juhtub, oli neile töö eest tasutud viinaga. Pillimehed tõusid aeg-ajalt lauast ja käisid pere käest päris palka nõudmas. Mängisid Margus Prangel, Tiit Sukk ja Taavi Teplenkov.

Andrus Kivirähk on öelnud, et tema jaoks on «Eesti matus» oluline näitemäng. «Ma ei ütle, et see mu kõige parem on, aga teen selget vahet – need näidendid, mis on kirjutatud enne «Eesti matust», ja need, mis pärast. «Eesti matusega» sain mingil asjal sabast kinni. Neid enne kirjutatuid pean rohkem selli- või õpipoisitöödeks. Kui praegu keegi neid uuesti lavastada tahab, siis ma olen alati nõus, aga veidi häbelik.»

2002. aasta juunil esmakordselt publiku ette jõudnud «Eesti matuses» mängisid algselt Jan Uuspõld, Külli Teetamm, Kersti Kreismann, Aleksander Eelmaa, Ester Pajusoo, Tõnu Kark, Merle Palmiste, Martin Veinmann ja Lembit Ulfsak. Vahepealsetel aastatel on truppi kuulunud näiteks ka Taavi Teplenkov, Külli Reinumägi ja Kleer Maibaum-Vihmar.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles