Age Oks ja Toomas Edur tantsisid viimase etenduse katedraalis

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Chopiniana» Age Oksa ja Toomas Eduri tõlgenduses, sellel pildil esitatuna nädal tagasi Sadler’s Wellsi teatris.
«Chopiniana» Age Oksa ja Toomas Eduri tõlgenduses, sellel pildil esitatuna nädal tagasi Sadler’s Wellsi teatris. Foto: ArenaPAL/SCANPIX

Miks pole neil siiani Suurbritannia riiklikku autasu (OBE – Officer of the Most Excellent Order of the British Empire)? Miks ei barrikadeeri Inglise Rahvusballett Buckinghami paleed (kuninganna Londoni residents) seni, kuni see neile antakse?




Nii küsis eile Londoni ajaleht Evening Standard, kirjutades Age Oksa ja Toomas Eduri viimasest etendusest Inglismaa pinnal – teisipäeva õhtul hiiglaslikus St Paul’si katedraalis tantsitud «Chopinianast», millele järgnesid publiku tormilised ovatsioonid.



«Sellega jõudis lõpule üks inglise tantsu sädelevaid peatükke, niisama hiilgav kui haruldane, täiendas teda Daily Telegraph.



«Nüüd on tõesti tantsimisega kõik,» ohkas eile kergendatult telefonitorusse ka Toomas Edur, kes asub juba augustis tööle Estonia teatri uue balletijuhina ega kavatse enam lavale naasta, vähemalt esialgu. Last sooviv Age Oks oli oma hüvastijätust teatanud juba eelmisel aastal, lubades tantsida jooksva hooaja lõpuni.



Teisipäeval see lõpp saabuski, kui Inglise Rahvusballett esitas 1800-kohalises, pilgeni välja müüdud St Paul’si katedraalis Ballets Russes-programmi. «Paremat kohta, kus karjäär lõpetada, ei oskaks soovidagi,» tõdes Edur, tõstes esile hoone vaimsust ja ajaloolist tähenduslikkust.



Samas kohas ja samal õhtul jõudis esietenduseni ka Eduri lühiballett «Vaiksed sosinad» – Heino Elleri, Artur Lemba, Eduard Oja, Artur Kapi, Peeter Süda ja Arvo Pärdi muusikale. Intiimne, melanhoolne ja liigutav teos – nii väitis eile Daily Telegraph.



Tahaks loota, et «Vaikseid sosinaid» saab peagi näha ka Eestis, juba Estonia laval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles