Pianistid teevad klaverimuusika armastajatele peo

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlastest on Kalle Randalu praegu üks tuntumaid ja kõige kõrgemalt hinnatud pianiste. Klaverifestivalil mängib Randalu               kolm kontserti ja esineb ka väljaspool Tallinna.
Eestlastest on Kalle Randalu praegu üks tuntumaid ja kõige kõrgemalt hinnatud pianiste. Klaverifestivalil mängib Randalu kolm kontserti ja esineb ka väljaspool Tallinna. Foto: Peeter Langovits

Viiendat korda toimuv klaverifestival kuulub kindlalt Eesti suurimate rahvusvaheliste klassikafestivalide hulka. Seal esinevad maailma tipud, kelle kontserte meenutatakse hiljem veel aastaid.

Festival on Eestisse toonud näiteks sellised maailmanimed nagu Angela Hewitt, Piotr Anderzsewski, Louis Lortie, Cyprien Katsaris, Arkadi Volodos, Marc-Andre Hamelin, Pierre-Laurent Aimard jt. Tänavustest külalistest on nimekaimad Liszti-virtuoos Leslie Howard ja haamerklaverikunstnik Melvyn Tan.

Klaverifestivalil on tavaliselt suur publik – asjatundlik ja kohalolev. On ju klaver ainus pill, millega on kokku puutunud iga muusikat õppinud inimene, ning see festival otsekui kohtumispaik kunagistele koolikaaslastele, õpilastele ja õpetajatele.

Klaveriõpetaja ja õpilase suhe on eriline ja kestab tihti kogu elu. Klaveriõpetajalt saadakse lisaks pillimänguteadmistele ka hobid ja muusikalised hoiakud või isegi eluhoiakud.

Klassikaline koos uuega

Festivali homsel avakontserdil kõlab populaarne romantiline kontsertrepertuaar: Brahms, Schumann, Rahmaninov, Prokofjev.

Nimekas külalispianist Dmitri Aleksejev soleerib Schumanni klaverikontserdis ja Rahmaninovi Paganini-variatsioonides, ERSOt dirigeerib tema nimekaim, orkestri praegune peadirigent Nikolai Aleksejev.

Lõppkontserdiks tellis Eesti Kontsert uue loo Jüri Reinverelt. Helilooja sõnul sündis pianistidele ja kaheksahäälsele koorile loodud «Sloath», inspireerituna Berliini tänavusuvisest kuumalainest, kus inimkooslus ja atmosfäär kummastus.

Teose esitamiseks tuuakse Estonia kontserdisaali kokku neli Eesti parimat klaverit teistest kontserdimajadest.

Lisaks uudisoopusele on dirigent Olari Elts valinud kontserdi kavva veel Prokofjevi, Antheili ja Stravinski teosed, esitajateks segakoor Latvija, NYYD Ensemble, ERSO ja solistid.

Nende hulgas on kuulus löökpillivirtuoos Pedro Carneiro.

Tegemist on täpse fookuse ja formaadiga festivaliga, kus on tasakaalus uudislik ja klassikaline, uus ja konservatiivne. Enamik kontserte on traditsioonilised, klassikalise kavaga klaveriõhtud.

Dejan Lazic Horvaatiast esitab Bartokit, Scarlattit ja Chopini, sealhulgas kuulsa leinamarsiga sonaadi. Norra pianist Sigurd Slåttebrekk mängib Raveli tsükli «Öine Gaspard» ja kava teises pooles Schumanni «Karnevali».

Ameerika itaallaste klaveriduo Anthony ja Joseph Paratore esituses saab kuulda näiteks Debussy «Fauni pärastlõunat» ja Liszti ekspressiivset h-moll sonaati.

Eesti klaverikuulsustest on festivalil kesksel kohal Kalle Randalu, kes esitab oma juubelihooajal romantilise Schumanni-keskse kava: «Davidsbündlerite tantsud», «Ööpalad», Clara Schumanni romansid ja lisaks veel Brahmsi.

Noortega homsesse

Marko Martini sooloõhtu kavas on Mussorgski «Pildid näituselt» ja Schuberti «Ränduri fantaasia», samuti Tõnu Kõrvitsa «Thule piltide» esiettekanne. Noore generatsiooni pianistidest astub sooloõhtuga üles 24-aastane Hando Nahkur.

Moodsama muusika poole pealt on sündmus Stockhauseni «Mantra» ettekanne 24. oktoobri hilisõhtul Kadri-Ann Sumera ja tema õpingukaaslaste Sabine Simoni ja Hendrik Manooki poolt. Ulatuslik, teatraalne ja efektne teos kõlab Eestis esmakordselt.

Eesti pianistide pere on suur ja ühtehoidev ning nende töö kannab vilja. Noored eesti pianistid tegid ilma juba Nõukogude ajal ja tänapäevalgi tegutseb rahvusvahelises konkurentsis kümmekond uut solisti.

Tänavune klaverifestival annab esinemisvõimalusi noortele annetele, nagu Jaan Kapp, Jaan Ots, Ruslan Strogi jt. Pühenduskontsertidel mängivad teismelised virtuoosid Liszti ja imelapsed Mozartit.

Festival Klaver 2006

• 20.–27. oktoober

Tallinnas, Tartus, Jõhvis ja Pärnus.

• Toimub viiendat korda, esimene festival leidis aset 1998. aastal.

• Klaverifestivali kunstiline juht on Lauri Väinmaa.

• Tänavuse festivali tuntuimad esinejad on Austraalia taustaga inglane Leslie Howard ja Singapuri päritolu Melvyn Tan.

• Festivalil tulevad esiettekandele Tõnu Kõrvitsa ja Jüri Reinvere uued teosed.

• 26. oktoobri hilisõhtul on ETV ekraanil film legendaarsest pianistist Glenn Gouldist.

------------------------------------------------

Soovitus

Leslie Howard

Austraaliast pärit pianist on maailma kuulsamaid Liszti uurijaid ja interpreete. Estonia kontserdisaalis esitab Howard legendaarse virtuoosi loomingust muu hulgas suure kontsertsoolo, legende, fantaasiad ja variatsioone klassikute teemadel.

Melvyn Tan

Sündis Singapuris, kuid tegutseb Inglismaal. On kuulus Viini klassikute, eriti Beethoveni tundja ja esitaja ning Tallinnaski esitab ta klassikakava, mille kulminatsiooniks Beethoveni energiline «Kolmas klaverisonaat».

Marko Martin

Inglismaal end pärast siinset diplomit täiendanud 31-aastane pianist võitis 2000. aastal Kanadas Esther Honensi nimelise konkursi. Klaverifestivalil on tema kavas ka Tõnu Kõrvitsa uudisteos.

Kadri-Ann Sumera

Eesti pianist korraldab 24. oktoobri hilisõhtul muusikamuuseumis Stockhauseni «Mantra» ettekande koos oma õpingukaaslaste Sabine Simoni ja Hendrik Manookiga. Kolmik oli mõned aastad tagasi Ensemble Modern stipendiaadid Saksamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles