Eesti džässi põnev elu Viinis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Sooäär, Andre Maaker ja Hedvig Hanson Viinis publikuga suhtlemas ja autogramme jagamas.
Jaak Sooäär, Andre Maaker ja Hedvig Hanson Viinis publikuga suhtlemas ja autogramme jagamas. Foto: Madli-Liis Parts

Austria pealinn Viin. RadioKulturhausi suur saal. «Olete Eestist? Kas see bassimängija osales mõne nädala eest INNtöne festivalil Coltrane´ile pühendatud missa esituses?» uurib kuulaja tagareast sosinal, kui lavale tuleb Taavo Remmel Raivo Tafenau bändi koosseisus. Üllatavalt hästi teatakse meie džässmuusikuid!

Küsijaks osutus džässiajakirjanik, kes sõitis Bratislavast Viini just selleks, et kuulda eesti džässmuusikuid ning intervjueerida Hedvig Hansonit slovakkia džässiportaali jaoks.

Juuni keskel Viinis toimunud kontserdiseeria European Jazz Nights fookuses oli Tallinn. Selle tulemus – Hansoni-Maakeri duo, Free Tallinn Trio ja Raivo Tafenau ansambli menuka esinemise salvestus jõuab Austria riigiraadio ORFi ja EBU vahendusel lähitulevikus kümnete tuhandete kuulajateni üle Euroopa.

Keeruline silma paista

Kontserdisarja European Jazz Nights korraldab ORFi kultuurikanal Ö1. Idee autor, raadio džässitoimetuse juht Herbert Uhlir on võtnud südameasjaks tutvustada eri linnade džässi. Valituks on osutunud linnad, mille džässieluga on Uhlir ise kokku on puutunud ja mida ta kõrgelt hindab. Tallinnale on eelnenud samasugused kontsert-salvestused Praha ja Müncheni džässmuusikutega. Oktoobris sünnib läbilõige Milano džässist.

«Tallinnas on põnev džässielu,» räägib Uhlir vaimustunult, «teil on palju kõrgel tasemel muusikuid, kes on väga avatud erinevatele muusikavormidele. Tunnen juba kaua ka Anne Ermi, tean Jazzkaare festivali.» Veebruaris viibis Uhlir Tallinnas kümmekond päeva, et valida muusikuid siinsele džässiõhtule esinema. Valik sai kirev, kus nii romantiliselt helget vokaali, fantaasiarikast free’d kui nauditavat mainstream’i.

Eesti džässmuusikuid võõrustas kontserdipäeval oma hubastes ruumides ka Eesti saatkond. Nii suursaadik Katrin Saarsalu-Layachi kui ka kultuurielu korraldav Saale Kareda kinnitasid, et selliseid kultuuriprojekte on rahaliselt ja reklaami osas ülikeerukas korraldada, ent alati on kõik sündmused saanud kiitva tagasiside ning sündinud on palju uusi kontakte.

Lämmatavat leitsakut trotsides kogunes Viini RadioKulturhausi õdusasse suurde saali eesti džässmuusikuid kuulama üle 150 inimese. Korraldajad pidasid nii suurt hulka tõeliseks õnnestumiseks, sest tipptasemel muusikaeluga hiigellinnas on keeruline üldse silma jääda, olenemata eelreklaami pingutustest.

Austria päevaleht Der Standard valis seejuures just meie muusikute esinemise päeva soovituse rubriiki, nädal enne kontserti oli Herbert Uhlir pühendanud eesti džässile oma iganädalase džässisaate ning Austria suurim džässiajakiri Jazzzeit kirjutas Eestist koguni kuuel leheküljel.

Mitmekesine õhtu

Kontsert ühes Viini mainekamas kontserdipaigas oli jagatud kaheks ning sellele järgnes jamsession samas majas asuvas ORF KulturCafes. Kuulajail oli põhjust rahule jääda, sest muusikud keskendusid originaalloomingule.

Õhtu algas kammerlik-romantiliselt Hedvig Hansoni ja Andre Maakeriga, mis pakkus hõrgu läbilõike lauljatari viimaste aastate muusikast. Üks lugu kõlas avalikult koguni esmakordselt, nagu ütles Hanson, kes sümpaatselt ja avatult rääkis publikule iga pala kohta mõne isikliku detaili.

Teisena oli laval Free Tallinn Trio. Energiast ja fantaasiast pakatanud kava meelitas publikult õhtu tugevaima aplausi. Lisapalata ei lastud lavalt ka kontserdi teist poolt sisustanud Raivo Tafenau ansamblit. Tafenau lugude kõrval mängiti ka muusikat bändikaaslaste Tanel Rubeni ja Ain Agana sulest.

Džässiõhtu Tallinna-teema tõmmati kokku jämmil, kus vahetati muljeid kohalike eestlastega, meenutati lustakaid Viini-seiklusi Doonaus ujumisest gurmaanliku ooperikülastuseni. Kohalike muusikutega käis laval küll vaid Jaak Sooäär, ent kontakte vahetasid kahe riigi muusikud sõltumata sellest usinasti.

Kommentaar

Jaak Sooäär, Free Tallinn Trio kitarrist, Eesti Jazzliidu juhatuse esimees:

Üllatab, et ORF just Tallinna rahvusvaheliselt suhteliselt vähetuntud džässmuusika oma kontserdisarja valis. Kontsert toimus ju ühes Viini esindussaalis, selle salvestas ja kannab peagi üle Austria riigiraadio ning oli juttu, et ka Saksa riigiraadiojaamad, mis annab eesti džässmuusikale suurepärase võimaluse uusi kuulajaid leida.

Kindlasti on tegemist ühe välismaal kõigi aegade paremini organiseeritud ja reklaamitud eesti džässi kontserdiga. Muusiku seisukohast on see parim viis oma muusikat välisriigis tutvustada.

Kontsert

European Jazz Night – Tallinn

Osalesid Hedvig Hanson – Andre Maaker, Free Tallinn Trio, Raivo Tafenau ansambel

19. juunil Viini RadioKulturhausi suures saalis

ORFi ja Eesti Viini suursaatkonna koostöös

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles