Näidendivõistlusel olid edukad lood elust meie ümber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks võitjat: Martin Algus ja Valmar Kass jagasid peapreemia 50 000 krooni.
Kaks võitjat: Martin Algus ja Valmar Kass jagasid peapreemia 50 000 krooni. Foto: Peeter Langovits

Pildikesi Paunverest – nii iseloomustas eile teatavaks tehtud Eesti Näitemänguagentuuri näidendivõistluse tänavust saaki žürii esimees Andrus Kivirähk. Magusaim auhind ehk esikoht jagati reklaamibüroos ideekirjutajana töötava Martin Alguse «Janu» ja vabakutselise produtsendi ning harrastusteatri näitleja Valmar Kassi tüki «Soovi mul head teed» vahel.

Kui «Janu» keskmes on alkoholismiga võitleva mehe katsumused, siis Kassi tükk räägib sellest, kuidas üks naine lepib oma abikaasa surmaga. Mõlemad autorid on näitekirjanduses alles alustajad ning ühtegi täispikka näidendit neilt varem tulnud ei ole.

Fotofinišita otsus

Martin Algus sai seejuures peaaegu topeltvõidu, pälvides näidendiga «Ise oled» ka võistluse teise koha. Kolmas koht läks vabakutselisele teatrikriitikule ja Postimehe kaastöötajale Katrin Ruusile näidendi eest «Magus eimidagi».

Nii esikolmikusse pääsenud, ergutusauhinna kui äramärkimise pälvinud näidendeid ühendab Kivirähki sõnul soov rääkida elust meie ümber. Žürii koosseisus Kivirähk, Eero Epner, Helle Leppik, Andres Noormets, Triin Sinissaar ja Aime Unt valis tosinkond parimat tööd välja rohkem kui 70st võistlusele saabunud käsikirjast.

«Neis näidendites pole väga palju fiktsioone. Need on lood lihtsatest inimestest, lihtsatest asjadest. Teemadest, mida autorid tunnevad. Seetõttu nad lähevad ka korda,» sõnas Kivirähk.

Kivirähk leiab, et parimate näidendite ühisnimetajaks võiks olla Lutsu järgi «Pildikesi Paunverest», ainult et Paunvere mõiste on vastavalt ajale saanud uue sisu. «Sinna alla mahuvad noored narkomaanid, rullnokad ja igasugust muud rahvast. Elu, mis on meie ümber. Me võib-olla ei tunne ennast sealt ära, aga kindlasti mõne naabri või tuttava.»

Poolel teel

Et kahe esikohatöö puhul jagunesid žüriihääled üsna võrdselt, siis otsustati juuksekarva mitte lõhki ajada ja anda kaks peapreemiat. «Ei tahtnud siin fotofinišit korraldada,» märkis Kivirähk, «see ei ole ju sport, et üks asi on teisest nüüd tingimata nii palju parem.»

Suuri lahkarvamusi žüriiliikmetel polnud ning esimese koha tööde valik oli üksmeelne. Ehkki – kerge leeridesse jagunemine ikka oli. Nimelt läksid pisut lahku žürii nais- ja meesliikmete eelistused. «Eks viinakuradi küüsi langenud mehe elu läks rohkem hinge ikka meestele,» märkis Kivirähk.

Olulisemaks kui žüriipreemiad peab Kivirähk seda, kui näidend leiaks lavastamist. Ja seda, milline valitud töödest esimesena lavale jõuab, Kivirähk ennustada ei julge. Võib juhtuda, et hoopis mõni ergutuspreemia pälvinu.

«Näidenditega on nii, et tuleb ära oodata esietendused, siis saab näidend alles valmis. Laval hakkab ta elama. Praegu on pool teed läbitud, nüüd tuleb edasi minna,» leidis Kivirähk. Žürii esimehe meelest on kõik 12 väljavalitud tööd sellised, mida võiks kohe ka lavastada.

Eesti Näitemänguagentuuri 2007. aasta näidendivõistluse võitjad

Üle aasta toimuvale võistlusele laekus tänavu 71 tööd. Töid hindas žürii koosseisus Eero Epner, Andrus Kivirähk (esimees), Helle Leppik, Andres Noormets, Triin Sinissaar, Aime Unt.

Esikolmik

I Valmar Kass «Soovi mul head teed» (25 000 kr)

Martin Algus «Janu» (25 000 kr)

II Martin Algus «Ise oled» (17 000 kr)

III Katrin Ruus «Magus eimidagi» (13 000 kr)

Ergutuspreemia saanud tööd (5000 kr)

• Vahur Afanasjev-Pitsal «Kiirtee»

• Urmas Vadi «Ballettmeister ja neli rahvavaenlast»

• Enn Vetemaa, Erki Aule «Sofia»

• Tiia Selli «Linnud laulavad ikka»

Äramärgitud tööd

• Kadri Noormets «Mangomaa»

• Enn Vetemaa, Erki Aule «Gustav Naani hiilgus ja viletsus»

• Rünno Saaremäe «Pealkiri kokkuleppel»

• Mart Aas «Räägime asjast»

Võistlust finantseeris Eesti Kultuurkapital. Kõiki võidutöid saab tutvumiseks laenutada Eesti Näitemänguagentuurist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles