Kultuskirjanik ärkab ellu

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William S. Burroughs filmis «Burroughs».
William S. Burroughs filmis «Burroughs». Foto: Kaader filmist

Augustis näitab Tallinna kino Sõprus mõnel korral dokumentaalfilme «Onu Howard» ja «Burroughs», mis heidavad valgustavad valgust ühele liigutavale loole kadunud ja uuesti leitud filmikunstist.

New Yorgis elavast filmirežissöörist Howard Brooknerist oleks võinud saada sama suur nimi kui tema sõbrast Jim Jarmuschist, kuid tema karjäär lõppes varajase surmaga. Kui Brookner 1989. aastal aidsi suri, oli ta teinud kaks pikka dokumentaalfilmi ja tegeles parajasti oma esimese mängufilmi «Bloodhounds of Broadway» (peaosas Madonna) järeltootmisega.

25 aastat hiljem asus tema vennapoeg Aaron otsima onule kuulsuse toonud teose, legendaarsest kirjanikust William S. Burroughsist rääkiva portreefilmi «Burroughs» kadunud negatiivi. Kui ta leiab Burroughsi juurest Howardi tohutu arhiivi, ei taaselusta see uue põlvkonna jaoks üksnes kõnealust filmi, vaid avab ka huvitava vaate New Yorgi kultuurielule ja innustab Howard Brookneri pärandit laiemalt uurima.

Sugulaste ja sõpradega - sh Jim Jarmuschi, Tom DiCillo ja Robert Wilsoniga – peetud vestluste põhjal sünnib põhjalik ülevaade 1970. aastate lõpu ja 1980. aastate kultuurirevolutsioonist, vaesunud ja allakäinud New Yorgist, aidsiepideemia puhkemisest, seksist, uimastitest, poliitikast ja liiga varakult hinge heitnud filmilooja kunstilisest meelekindlusest.

Film kihiseb New Yorgi kunstimaailma tegelastest: William Burroughs, Patti Smith, John Giorno, Allen Ginsberg, Brion Gysin, Paula Court, Terry Southern, Andy Warhol, Spike Lee, John Waters, Francis Bacon, Matt Dillon, Madonna ja veel palju teisi.

Lisaks Aaron Bruckneri Sundance’i festivalil esilinastunud filmile «Onu Howard» saab Sõpruses näha ka Howard Brookneri äsja restaureeritud filmipärlit «Burroughs». Film uurib vastuolulise kirjaniku, romaani «Alasti lõuna» autori elu ja tegevust, kaardistades tema ainulaadse kirjandusliku stiili ja ebakonventsionaalse elu kujunemist, tema reise ja isiklikke tragöödiaid.

«Burroughs» on esimene ja ainus pikk dokumentaalfilm, mis on tehtud sellest kirjanikust tema enda osalusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles