Kuus asja PÖFFil, mida ei tohi maha magada

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«See juhtus Ardennides». Kõik on veel elus: taustal vasakult Joyce, Dave ja Kenny, esiplaanil võrratu Stef (Jan Bijvoet)
«See juhtus Ardennides». Kõik on veel elus: taustal vasakult Joyce, Dave ja Kenny, esiplaanil võrratu Stef (Jan Bijvoet) Foto: Kaader filmist

PÖFF läheneb kohutava kiirusega nagu jaama sisenev rong vendade Lumière’de kuulsas filmis. Õige PÖFFihunt hakkab juba valmistuma.

Võistlused pakuvad žanrilisi üllatusi

Iisraeli ühiskonnakriitiline slasher? Kättemaksuthriller India moodi? Hitchcocki mõjutustega Iraani love noir? Üllatavad, julged, võimalik et ka vaidlusi esile kutsuvad valikud on üks tänavuste võistluskavade märksõnu. Kokku 18 uhiuut filmi põhi- ja 16 debüütfilmide võistluses, valitud rahvusvahelise ekspertkomisjoni poolt sadade ja sadade linateoste seast. Costa Rica, Kosovo, Kõrgõzstan... kus selliste riikide filme muidu ikka näha saaks? Ja veel koos autoritega. Ikka ja ainult PÖFFil!

Kas te teate midagi Flandria filmist?

Flandria film... ei tule nagu tuttav ette? Aga «Belglaste kuningas»? «See juhtus Ardennides»? «Belgica»? «Katkenud ahela lõpp»... kui nimetada ainult mõnda viimast. Juba soojem? Muidugi on see Belgia flaamikeelse osa filmikunst - väike, aga väga selge identiteediga, erakordselt huvitav ning mitmekesine. Seda muljetavaldavam on, kuidas see viimase kümmekonna aasta jooksul on õitsele puhkenud: ridamisi Oscari-nominatsioone ja festivalivõite, aga ka laia rahvusvahelist kinolevi. Kümmekond hoolikalt valitud pala aastatest 1983-2017 moodustavad põneva fookusprogrammi, mis esimest korda PÖFFi ajaloos pole pühendatud eraldi riigile.

48-tunnine filmimaraton Soome auks

Sellest tuleb iga filmigurmaani unistuste üritus – 48 tundi järjest Soome kultusfilme aastatest 1938-2008, vahelduseks karaoke, disko ja ansambel Marko Haavisto & Poutahaukat, kes mängis ennast kuulsaks Aki Kaurismäki filmis «Mees ilma minevikuta». 24.-26. novembrini Tallinna Kinomajas aset leidev filmimaraton on pretsedenditu - sellisel kujul ja koguses korraga pole Soome filme veel kunagi varem linastatud ei Eestis, Soomes ega teadaolevalt ka mujal maailmas. Soome riigi sajandale sünnipäevale on pühendatud ka sealsete suurfilmide «Tundmatu sõdur» ja «Igitee» Eesti esilinastused.

Võimalus näha esimesena uusi Eesti filme

Ei juhtu igal aastal, et PÖFF koguni kahe Eesti mängufilmi maailmaesilinastust näitab. Nüüd on see hetk käes. Sulev Keeduse draamat «Mehetapja / Süütu / Vari» on juba aastaid oodatud. Andres Puustusmaa «Rohelised kassid» on pühendatud Tõnu Kargile, kes 4. detsembril oma 70. sünnipäeva tähistab. Tallinna on oodata ka selle teist peaosalist - Vene filmi superstaari Sergei Makovetskit. Eesti esilinastuseni jõuab lõpuks ka mujal maailmas tähelepanu pälvinud Askold Kurovi dokumentaalfilm Oleg Sentsovist, tootjaks Eesti produtsent Max Tuula. Tänavused kodumaised mängufilmid võistlevad parima Eesti filmi auhinnale.

Televisioon kolib suurele ekraanile

Ei saa ka PÖFF mööda vaadata sellest, kuidas telesarjad üha enam nagu filmid välja paistavad ja suisa suurele ekraanile tükivad. Spetsiaalses (katselises) programmis tulevad näitamisele selle suundumuse värskeimad näited, sealhulgas kaks esimest osa Saksa sarjast «Babylon Berliin», mille tegevus leiab aset 1920ndatel Berliinis - organiseeritud kuritegevuse ja poliitilise äärmusluse ajastul. Üheks režissööriks muide on ka Tom Tykwer.

Põhjusega mässajad

Filmikunsti äärealadele jäävad, eksperimentaalsema vormi või mässulisema sõnumi poolest silma paistvad linateosed on koondatud uude eriprogrammi «Põhjusega mässajad».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles