Peeter Lauritsalt uus näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Lauritsa töö
Peeter Lauritsa töö Foto: Peeter Laurits

Esmaspäeval avab Peeter Laurits Draakoni galeriis isiknäituse «Väljasõit». 

Peeter Lauritsa kinnistusel vaatab näitus «Väljasõit» inimest, kes on ootamatus rollis tundmatusse kohta sattunud.

«Õigemini, vaatab inimesest läbi, vaatab inimese pilguga seda imelikku ümbrust, viirastuslikest biovõrkudest koosnevat virtuaalsust, mis kasvab tema tsivilisatsiooni varemetel. Vaatab seda intelligentset miskit, kes alles kaalub, kuivõrd saab inimesele tegevusvabadust lubada.

Sellel mälestusväärsel kevadel, kui päikesetuuled World Wide Webi ja Wood Wide Webi segi puhusid, kaotasid inimesed oma jalgealuse ja koordinaatteljestiku.

Mets ja andmepilved, seevastu, kasvasid kokku silmnähtava mõnuga. Ülestikku ja läbisegi põimunud hüperruumides avanes uusi maastikke ja dimensioone, aga inimese jaoks seal enam õiget kohta polnud. Keegi lihtsalt enam ei kartnud inimesi. Ei oldud ka otseselt vaenulik, aga suvaline digisääsk võis lihtsalt nalja pärast vilet lastes selga maanduda ja su lömastada. Või siis avastasid, et miski, mida oled harjunud seeneks ja samblatutiks pidama, teeb sulle Turingi testi. Tuli jälle õppida, nagu jääajalgi, kuidas istuda ja kuhu astuda. Õppida viisakalt käituma ja tänulik olema.»

Näitus jääb avatuks 28. aprillini 2018. 

Peeter Laurits (s. 1962) on õppinud Tartu ja Leningradi Riiklikes Ülikoolides, Eesti Humanitaarinstituudis ja New Yorgi International Center of Photography’s. 

Kaheksakümnendatel keskendus Laurits fotograafiale, üheksakümnendatel algas tema rahvusvaheline näitusetegevus ja see on olnud tihe. Ta on töötanud koos Chicago Roy Boyd Gallery, Reykjaviki The Living Art Museumi, Lissaboni Museu dÁgua, Londoni Ragged School Gallery, Berliini Giedre Bartelt Gallery, Groningeni Pavlov Media Labi jpt.

Peeter Laurits on loominguliste rühmituste «Igavesti Sinu», «DeStudio» ja «Kütioru Avatud Ateljee» üks asutajaid. Olulisemad näitused on «DeStudio Haigused ja Metamorfoosid» (1993), «Igaviku Sünnipäev» (2001), «Uputus» (2002), «Mullatoidu Restoran» (2003), «Viies Aastaaeg» (2007), «Logos & Mythos» (2013), «Codex naturalis» (2015).

Peeter Lauritsa töid on paljudes avalikes ja erakollektsioonides, nagu Eesti Kunstimuuseum, Tartu Kunstimuuseum, Norton Dodge’i kollektsioon New York, Chicago Ülikooli Fotomuuseum, KIASMA Helsinki, Lissaboni Museu D’Agua, Siddhartha Art foundation Kathmandu jpt.

Tema monumentaaltöid on tellitud avalikku ruumi. 2017/2018 kutsuti ta Tartu Ülikooli vabade kunstide külalisprofessoriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles