Galerii: esilinastus Eesti-Islandi-Norra mängufilm «Mihkel»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

18. oktoobril jõuab kinodesse uus Eesti-Islandi-Norra koostöös valminud krimipõnevik «Mihkel», mille peaosades säravad Kaspar Velberg ja Pääru Oja. Lisaks teeb filmis kaasa Islandi hetkel kuulsaim näitleja, Hollywoodi filmides «X-mehed» ja «Blade Runner 2049» mänginud Tómas Lemarquis, kes tuleb seoses esilinastusega Eestisse.

Islandi režissööri ja stsenaristi Ari Alexander Magnussoni mängufilm põhineb tõestisündinud lool, mis saab alguse Nõukogude Liidu lagunemise järel, kui elu Narvas jääb soiku. Piirilinnas kasvanud Mihkel (Pääru Oja) ja Veera (Maiken Schmidt) unistavad aga paremast ja õnnelikumast elust ning on selle nimel valmis paljuks. Noormees nõustub vastu võtma oma lapsepõlvesõbra Igori (Kaspar Velberg) pakutud ahvatlevalt tulusa tööotsa, mille käigus tal tuleb Islandile narkootikume toimetada. Esmapilgul lihtne plaan võtab aga peagi eluohtliku pöörde.

«Islandil teavad seda 2004. aastal juhtunud lugu kõik, kes on vähegi vanemad ja seda aega mäletavad,» kommenteeris Pääru Oja. «See hargnes meedias väga laiapõhjaliselt lahti.»

Tegelikult olid küll reaalse loo «peategelased» leedukad. Kaspar Velberg meenutab, et esmase info päris tegelaste kohta said nad stsenaariumist. «Kuna minu tegelasel on sees ka haiguse rida, siis ma võtsin ühendust kahe arstiga, kellega ma sellest rääkisin. Vikipeedia ja Google aitasid ka,» lisas Oja ettevalmistustest rääkides.

Eesti-Islandi koostööfilm "Mihkel"
Eesti-Islandi koostööfilm "Mihkel" Foto: Kaader filmist

Mõlemad näitlejad veetsid filmivõtetel saareriigis vahelduva eduga kaks kuud. «Alguses olid proovid, mille jooksul me aitasime stsenaariumit pisut kõpitseda,» kirjeldas Oja. «Kuna see film on kolmes keeles, siis aitasime ühtlustada seda poolt, et me saaksime ka ise aru, mida islandlased nende keeles räägivad. Arutasime ka režissööriga läbi, kui meile tundus stseenis miski üleliigne,» kiitis Velberg lavastajat.

Filmi kõrvalosadesse on samuti kaasatud Eesti näitlejad ning tehniline grupp koosneb siinse filmiala paremikust. Kaasa teevad teiste hulgas Maarja Jakobson, Ivo Uukkivi, Rein Oja ja Marko Matvere. Eesti-võtetel töötas filmi kunstnikuna Eugen Tamberg ja konsultantidena tunnustatud stsenaristid Livia Ulman ja Andris Feldmanis.

Kes soovivad esimesena «Mihklit» näha, siis limiteeritud kogus pileteid on müügis esilinastusele, 18. oktoobril kell 19 Solarise Apollo kinos. Kõikidel huvilistel on filmitegijatega võimalik kohtuda ka reedel, 19. oktoobril, kui toimuvad eriseansid kinos Artis ja kinos Sõprus. Artises algab Raadio 2 eriseanss kell 18.30 ning selle juhatavad sisse produtsendid Riina Sildos ja Evelin Penttilä, režissöör ja stsenarist Ari Alexander Magnusson ning Bobot mängiv Tómas Lemarquis. Sõpruses algab erilinastus kell 18.15 ja seejärel vastavad samad tegijad küsimustele.

Lisaks eestlastele teevad filmis kaasa tunnustatud Islandi näitlejad Atli Rafn Sigurðsson («Hobustest ja inimetest») ja Tómas Lemarquis. Viimane on hetkel Islandil üks kuumimaid nimesid. Lemarquis on mänginud muuhulgas tegelast nimega Calaban tuntud koomiksifilmis «X-mehed: Apokalüpsis» ning kaasa löönud Hollywoodi suure-eelarvelises järjes «Blade Runner 2049».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles