Tallinnas annab etendusi Poola tippteater

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Nowy Teatri viipekeelele keskenduvat lavastusest «Üks viibe».
Hetk Nowy Teatri viipekeelele keskenduvat lavastusest «Üks viibe». Foto: Kobas Laksa

Kanuti Gildi SAALis saab näha Varssavi Nowy Teatri viipekeelele keskenduvat lavastust «Üks viibe».

Kanuti Gildi SAAL tähistab Poola Vabariigi 100. sünnipäeva Poola tippteatri omanäolise viipekeelele keskenduva lavastusega «Üks viibe». 28. ja 29. novembril saab Tallinnas Kanuti Gildi SAALis kogeda Varssavi Nowy Teatri omanäolist viipekeelele keskenduvat lavastust «Üks viibe»/«One Gesture», kus osatäitjateks on kurdid ning mille on lavale toonud Wojtek Ziemilski ja Wojciech Pustoła.

«Üks viibe» on lavastus maailmaga suhtlemisest – suhtlemisest kuuljate maailma ja selle teise, kurtide maailmaga. Kuidas toimib kommunikatsioon? Kuidas tekivad, kantakse edasi ning töödeldakse teadmisi, emotsioone ja kultuuri üldisemalt. Kui keel on ainus reaalsus, millele meil on ligipääs («Minu keele piirid on ühtlasi ka minu maailma piirid,» ütles kunagi Ludwig Wittgenstein), siis mida võiksime õppida kurtide keelelt. Millised kogemused suhtlemisel on universaalsed ja millised ainuomased vaid viipekeelele? 

Lavastus «Üks viibe»/«One Gesture» esietendus septembris 2016 ja seda on siiani mängitud teatrites ja festivalidel Poolas, Leedus, Saksamaal, Norras, Bosnias, Slovakkias, Tšehhis, Šveitsis ning Hiinas. Eelmise aasta festivalil Zürcher Theater Spektakel auhinnati lavastus Grand Prix’ga.

Etendus on tasuta, inglise ja eesti keelsete subtiitritega ning sobilik kogu perele alates gümnaasiumiealistest.

Tasuta etendusele sissepääsu tagab registreerumine siin:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdwKa9y30r2WkkLtfx3X9w6LFtLXhz7rIdPrA20y_SpP-9d8w/viewform

Wojtek Ziemilski on teatrilavastaja ja visuaalkunstnik. Tema tööd ulatuvad erinevatesse valdkondadesse, toetudes etenduskunstide mitmekesisusele. Sageli töötab ta mitteprofessionaalsete näitlejatega. XS Art Centre asutaja, Varssavi Galeria BWAga seotud Golgota Picnic Polska kaasasutaja. Ta annab loenguid eksperimentaalteatri uute suundade teemal Riiklikus teatrikunsti akadeemias Varssavis ja Varssavi ülikoolis.

Wojciech Pustoła on visuaalkunstnik, kelle huviorbiidis on film, skulptuur, performance ja stsenograafia. Viimastel aastatel teinud videoinstallatsioone ja märkimisväärselt minimalistlikku ning funktsionaalset stsenograafiat koostöös teatrilavastaja Wojtek Ziemilskiga. 

NOWY TEATR on koht, kus avardatakse kunsti lahinguvälja. Selle on loonud Krzysztof Warlikowski ja grupp tema regulaarseid koostööpartnereid. Nowy Teatr tahab rakendada tööle dialoogiruumi publikuga, mitte piirata end üksnes teatrialaste püüdlustega. 

Lavastaja: Wojtek Ziemilski; lavakujundus, kaaslavastaja: Wojciech Pustoła; valguskunstnik: Artur Sienicki; muusika: Aleksander Żurowski; kostüümikunstnik: Krystian Jarnuszkiewicz; esitajad: Marta Abramczyk, Jolanta Sadłowska, Paweł Sosiński, Adam Stoyanov; konsultatsioon: Katarzyna Głozak; etenduse juht: Marta Śmierzchalska; lavastaja abi: Joanna Niemirska; tõlge: Katarzyna Głozak, Agnieszka Misiewicz, Anna Borycka, Małgorzata Wasilewska; peaprodutsent: Maria Wilska; produtsendi assistent: Marta Kielar; foto: Kobas Laksa; tehniline koordinaator: Bartek Braun; valgus: Patryk Adamski; video: Marek Kurpios; heli: Wojciech Starowic; kaasprodutsent: Nowy Teatr

Etendused Tallinnas on rahastatud Poola Vabariigi Kultuuri- ja rahvuspärandi ministeeriumi vahenditest mitmeaastase programmi «Taasiseseisev Poola 2017-2021» raames ning Adam Mickiewiczi Instituudi programmi «Kultuurisillad» raames. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles