Eesti kultuuri tutvustamiseks välismaal jagati üle 72 000 euro

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Mustonen on Hortus Musicust vedanud 35 aastat.
Andres Mustonen on Hortus Musicust vedanud 35 aastat. Foto: Peeter Langovits

Kultuuriminister Rein Lang kinnitas Eesti kultuuri tutvustamiseks välismaal ette nähtud toetused kogusummas 72 156 eurot.

Eesti Kontsert sai 10 000 eurot Mustonenfesti korraldamiseks. Tegemist on esimese Eesti kultuurifestivaliga Tel Avivis ja Iisraelis, mis toimub 2014. aasta veebruaris. Festivali programmis esinevad Hortus Musicus, Art Jazz Kvartett, Rahvusooper Estonia solistid, Suzanne Dallali tantsutrupp ning segaansambel iisraeli ja eesti muusikutest.

Eesti Kooriühingule eraldati Eesti-Iisraeli koorimuusika-alaseks koostööprojektiks 4000 eurot. 2014. aasta märtsis toimub esimene Eesti Kooriühingu ning Iisraeli kooriorganisatsiooni «Hallel» ühisprojekt, mille käigus kutsutakse Iisraeli grupp Eesti koorijuhte töötama sealsete kooridega ning tutvustama nii Eesti, teiste Balti riikide kui ka põhjamaade muusikat.

Tallinna Filharmooniale eraldati 6500 eurot, et Tallinna Kammerorkester ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor saaksid osaleda järgmise aasta kevadel festivalidel Sloveenias ja Austrias. Dirigent Risto Joosti juhendamisel tulevad festivalidel esitamisele E.-S. Tüüri «Ärkamine» ja A. Pärdi «Aadama itk».

Eesti Filharmoonia Kammerkoor sai 6000 eurot jaanuaris Londonis A Capella festivalil esinemiseks. A Capella on Euroopa tipptasemel festival, mida korraldab Grammy võitja The Swingle Singers’i agentuur Ikon Arts Management, kutsudes a cappella programmiga esinema parimaid koore ja ansambleid kogu maailmast. Eesti Filharmoonia Kammerkoor osaleb sellel festivalil esmakordselt, esitades peamiselt Eesti muusikat.

MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus sai 5000 eurot, et tutvustada eesti pärimusmuusikat Inglismaal Cardiffis toimuval maailmamuusikamessil WOMEX. Lisaks on keskusel kavas välja anda kogumikplaat «Estonian Traditional Music 2013». 

Teatrivaldkonnas sai SA Teater NO99 6500 eurot, et mängida Saksa lavastaja Sebastian Nüblingi ja Ene-Liis Semperi koostöös valminud lavastust NO85 «Ilona. Rosetta. Sue» Saksamaal Münchenis, Müncher Kammerspieles.

Kunstivaldkonnas eraldati Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus SA-le toetust 4000 euro ulatuses, et rahastada Eesti kunstikoostöö projekti Peterburis toimuva 10. Manifesta kunstibiennaali arendustegevuseks. Manifesta on üks kolmest kõige olulisemast regulaarselt toimuvast rahvusvahelisest kunstinäitusest, mis määrab kaasaegse kunsti jõujooned ja trendid, toob kokku valdkonna tipp-professionaalid ning pälvib suurt avalikkuse tähelepanu.

Kirjandusvaldkonnas eraldati MTÜ Eesti Kirjanduse Teabekeskusele 1380 eurot Kristiina Ehini ingliskeelsete luulekogude «1001 Winters» ja «In a Single Breath» tutvustamiseks Kanadas ja USA-s. Raamatuid esitletakse sel sügisel mainekates raamatupoodides, ülikoolides ja mujal. Tegu on esimese sellisel tasemel eesti kirjaniku ringreisiga Põhja-Ameerikas.

Programmi «Eesti kultuur maailmas» eesmärk on Eesti kultuuri rahvusvahelistumine ja kultuuriekspordi soodustamine, kultuuri kaudu Eesti tutvustamine maailmas ja võimaluste loomine Eesti loovisikutel, kultuurikollektiividel ja loomeettevõtjatel rahvusvahelisele areenile jõudmiseks. Tänavu on programmist toetatud projekte kokku ligi 650 000 euro eest, selle aasta III taotlusvooru toetusi kogusummas 72 156 eurot sai kokku 17 projekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles