Vaata, milliseid filmipärle puistavad PÖFFi alafestivalid

Hendrik Alla
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muumid Rivieral
Muumid Rivieral Foto: Kaader filmist

14. novembril algava 18. Pimedate Ööde Filmifestivali põhiprogrammi kõrval toimub traditsiooniliselt kolm alafestivali: rahvusvaheline lühifilmide festival Sleepwalkers, animafilmide festival Animated Dreams ning noorte- ja lastefilmide festival Just Film. Iga alafestival koondab võistlusprogrammidesse valdkonna hinnatud filmid.

Sleepwalkers

15. rahvusvahelisel lühifilmide festivalil Sleepwalkers linastuvad Euroopa filmifestivalidel auhinnatud filmid ning viimase kolme aasta tunnustatumad Euroopa Filmiakadeemia lühifilmid. Festival koondab neli võistlusprogrammi: rahvusvahelise-, rahvusliku-, tudengifilmide- ning Läänemere võistlusprogrammi. Festival toimub 18.–22. novembril Tallinnas Balti Filmi- ja Meediakoolis, kokku linastub ca 200 lühifilmi.

«Rahvusvahelisest võistlusprogrammist võiks eraldi välja tuua režissöör Sidi Saleh Veneetsia filmifestivali parima lühifilmi «Maryam» ning režissöör Sotiris Dounoukos Toronto filmifestivali parima rahvusvahelise lühifilmi «Üks keha»,» tõi festivali programmijuht Laurence Boyce kaks näidet. Tudengifilmide võistlusprogrammis on esindatud Mehhiko, Saksamaa ja USA filmikoolid. Rahvuslik võistlusprogramm toob filmisõpradeni aga mõned Eesti säravamatest talentidest. «Näiteks esilinastub Euroopas Kadri Kõusaare ja Maximiliano Schonfeldi «Auster» – film, mis pöörab pilgu Argentiina maaelule. Ka Martti Helde esilinastuv lühifilm «Superbia” on oma koha programmis leidnud,» lisas Boyce. Läänemere võistlusprogrammis tulevad näitamisele regiooni parimad filmid, teiste hulgas Taani režissööri Anders Waltersi «Heelium», tänavuse parima lühifilmi Oscari võitja.

Animated Dreams

16. animafilmide festival Animated Dreams koosneb lühianimafilmide võistlusprogrammist, täispikkade animafilmide programmist ja eriprogrammidest. Rahvusvahelises võistlusprogrammis osaleb 40 filmi 22 erinevast riigist. Festival toimub 19.-23. novembrini kinodes Sõprus ja Artis. Kogu filmiprogramm avalikustatakse alates 3.novembrist.

Animated Dreams Grand Prix on välja pannud Nukufilmi stuudio väärtuses 1000 eurot. «Eesti filmidest kandideerivad Grand Prix'le Ülo Pikkovi «Tik tak», Kristjan Holmi «Must stsenaarium» ning Priit ja Olga Pärna «Lendurid koduteel»,» rääkis programmijuht Mari-Liis Rebane. Animated Dreams fookuses on Soome animatsiooni 100. juubeliaasta. «Muuhulgas esilinastub Baltimaades Soome-Prantsuse ühisprodutseeritud täispikk joonisfilm «Muumid Rivieral»,» lisas Rebane.

Just Film

14. noorte- ja lastefilmide festival Just Film koosneb rahvusvahelisest noortefilmide ning lastefilmide võistlusprogrammist ja eriprogrammidest. Festivalil linastub igal aastal umbes 50 filmi, festival toimub  14.-23. november.

Rahvusvaheline noortefilmide võistlusprogramm koosneb tänavu 13 filmist ning lastefilmide võistlusprogrammi kuulub 11 filmi. «Eraldi väljatoomist väärib kindlasti võistlusprogrammi avafilm – Stephen Daldry uusim linateos «Praht». Kusjuures tasemest peaks kõnelema ka fakt, et lavastaja iga varasem teos on kandideerinud Oscarile. Silmatorkav on ka režissöör Gia Coppola «Palo Alto» – võluv indie-hitt  USA väikelinna hipsteritest,» tõi programmijuht Mikk Granström kaks näidet.

Rahvusvaheline Produtsentide Liitude Föderatsioon FIAPF kinnitas Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali alates 2014. aastast temaatiliselt ja geograafiliselt piiramata võistlusprogrammi koostamise õigusega festivalide hulka. Kokku on sellise õigusega festivale maailmas 15. Euroopa Liidu põhja- ja idaosa mõjukaim filmifestival toimub 14.-30. november. PÖFFi piletite eelmüük algab 07. novembril kõigis Piletilevi müügikohtades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles