Tantsukunstnikud käivad Venemaal üha sagedamini

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baikali järvele pühendatud ballett «Lend legendi kohal».
Baikali järvele pühendatud ballett «Lend legendi kohal». Foto: Repro

Ei ole nii, et ainult Eri Klasi, Ilmar Raagi või Elmo Nüganeni, Anne Veskist rääkimata, kutsutakse Venemaale tööle. Üha sagedamini sõidavad kahe riigi vahet ka eesti tantsukunstnikud.

Mart Kangrost, kes lavastas Moskva Rahvuste Teatris, on juba juttu olnud. Aga oktoobris töötas Moskvas ka Mai Murdmaa, kes tõi välja Baikali järvele pühendatud balleti «Lend legendi kohal» («Poljot nad legendoi»). Seda koguni planetaarseks ökoballetiks ristitud teost esitas Imperaatorlik Vene Ballett esialgu üks kord Novaja Opera laval.

Tutvustuse järgi oli ettevõtmise eesmärk juhtida tähelepanu unikaalse Baikali järve ökoloogilistele probleemidele ja selle kaitsmise vajadusele. Lavastuse aluseks said Baikali kohta käivad legendid, aga ka sealsete põliselanike burjaatide kombed ja traditsioonid. «Veesümfoonia,» ütleb selle kohta Murdmaa ise.

Tunniajases abstraktses balletis, kus kasutatakse ka videopilti, teeb kaasa 23 tantsijat. Tantsitakse Philip Glassi muusika järgi. Libreto kirjutas Vladimir Isaitšev, kes lendas esimesena kuumaõhupallil üle Baikali järve. Kunstnikutöö tegi Murdmaa kutsel Kaspar Jancis.

Murdmaa on Venemaal tuntud ja sage külaline. Eelmine töö – ballett «Meister ja Margarita» – tuli tal välja 2013. aastal Mari riiklikus ­ooperi- ja balletiteatris. Murdmaal on Venemaal ka oma agent. Just viimase vahendusel kutsuti ta lavastama ka «Lendu legendi kohal».

Venemaal on märk maas ka tantsuteatril Fine 5, kelle juhid Rene Nõmmik ja Tiina Ollesk tõid eelmisel aastal Jekaterinburgi tantsuteatris Provintsialnõje Tantsõ välja lavastuse «…and Red». Tegu on ühe tuntuma Vene nüüdistantsukollektiiviga, kes on ka sealse rahvusliku teatrifestivali Kuldne Mask mitmekordne laureaat. Mitu kutset on veel ootel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles