Abhaasia mängib doominot

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rafaeli ja Nataša pereelu kulgeb Suhhumis üle kivide ja kändude.
Rafaeli ja Nataša pereelu kulgeb Suhhumis üle kivide ja kändude. Foto: Kaader filmist

«Doominoefekt», rež-d Elwira Niewiera ja Pjotr Rosolowski (Poola)

4/5

Lihtne oleks vändata Abhaasiast, Transnistriast või Lõuna-Osseetiast sarkastilist, kurja komöödiat. Sealne n-ö tunnustamata sõltumatus, värvikas postsotsialistlik tegelikkus pakub selleks ohtralt ainest.

Poola dokumentalistid Elwira Niewiera ja Pjotr Rosolowski on Abhaasiat filmides läinud pigem teist teed, seades rõhuasetuse mitte niivõrd olustikulisele absurdile – kuigi siin on ka seda - või poliitilise seisukoha võtmisele, kuivõrd tavalistele inimestele, kelle elule nad südamest kaasa elavad selles justkui kõigi poolt unustatud «riigis».

Filmi keskmes on Abhaasia spordiministri Rafaeli ja tema venelannast naise Nataša dramaatiline kooselu kunagises õitsvas kuurortlinnas Suhhumis, mis näeb 20 aastat pärast sõda Gruusiaga ikka veel nukker ja mahajäetud välja. Rafael valmistab ette doomino MM-i - just doominomäng lohutas abhaase pärast sõjakoledusi, kõlab üks legende -, mis peaks viima iseseisva Abhaasia maailmakaardile, Nataša üritab end aga tõestada ühiskonnas, mis väljastpoolt tulijaid just avasüli vastu ei võta. Vaataja ees areneb tõeline suhtedraama, mida komplitseerib klassikaline kultuuriline konflikt.

Pealkiri võtab mitmekihilise filmi kujundlikult kokku: sõda, mis lükkas kunagi uppi esimese doominoklotsi, mis omakorda tõukas teist, teine aga kolmandat, on küll ammu läbi, aga selle järelmõju üha süveneb, klotsid muudkui kukuvad, viies inimesi usu ja lootuse lõpliku kadumiseni.

«Doominoefekt» linastub neljapäeval, 27. novembril kell 17 Viimsi kinos ja pühapäeval, 30. novembril Tallinna kinos Solaris

Domino Effect - trailer from OtterFilms on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles