PÖFFi võitis film sellest, kuidas Lutsifer maa peale tuleb

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFFi grand prix: «Lucifer».
PÖFFi grand prix: «Lucifer». Foto: Kaader filmist

Pimedate Ööde filmifestival kuulutas grand prix võitjaks belgia režissööri Gust van den Berghe filmi «Lutsifer» - sümbolistliku loo sellest, kuidas langenud ingel Lutsifer peatub teel taevast põrgusse maa peal, tutvustades inimestele dualistlikku maailmapilti.

«Suutlikkuse eest paljastada inimelu põhiaspekte ning liikuda tavapärasest kõrgemale vaimsele tasandile,» resümeeris rahvusvaheline žürii, mida pressikonverentsil esindas Soome tuntud näitleja Kati Outinen.

«See lugu on väga naiivne ja äärmiselt poeetiline, peaaegu nagu muinasjutt unikaalsest külakogukonnast, mille patt lõhestab. Kuid hoolimata lihtsast süžeest on režissöör suutnud luua väljapaistva kunstilise terviku, kus iga element - kaameratöö, muusika, näitlejatööd - toetavad põhilugu,» ütles ta.

Hispaaniakeelne film on üles võetud Mehhikos, külas, kus hoitakse siiani au sees vanu uskumusi. Tähelepanuväärne on ka ümmargune pildiformaat, mis on inspireeritud osaliselt renessansiajastu tondo-maalidest.

Tunnustuseks sai režissöör Nordea kontserdimajas aset leidnud tseremoonial 10 000 euro suuruse rahalise preemia.

Ilma ei jäänud auhinnast ka põhivõistlusprogrammi 18 filmi seas Eestit esindanud Martti Helde «Risttuules». Operaatoritöö preemia võitnud Erik Põllumaad tunnustas žürii «mõjusa ja uuendusliku lähenemise eest, filmides üht kõige raskemat perioodi Eesti ajaloos ja selle tagajärgi».

Parima režissööri auhind läks kirgiis Marat Sarulule, kelle film «Ümberasumine» jutustab kogu elu maal elanud vana mehe kolimisest linna. «Filmikonventsioonidele vastu töötamise eest, rääkides loo, mis mitte ainult ei lumma, vaid tõmbab vaatajat sotsiaalsel viisil kaasa,» põhjendas žürii.

Parimaks meesnäitlejaks nimetas žürii Eddie Redmayne´i, kes kehastab inglase James Marshi filmis «Kõiksuse teooria» kuulsat teadlast Stephen Hawkingit. Parima naisnäitleja tiitel läks aga Kalki Koechlinile, kes kehastab indialanna Shonali Bose filmis «Margarita, kõrrega» ratastoolis tüdrukut. Veel märkis žürii ära venelase Aleksei Fedortšenko filmi «Revolutsiooni inglid».

Tridensi Läänemere ja Põhjamaade debüütfilmide konkursi võitis Islandi režissööri Baldvin Z film «Elu akvaariumis», Põhja-Ameerika sõltumatute filmide konkursi kanadalase Xavier Dolani «Emme» ja Eesti filmide konkursi «Risttuules».

Rahvusvahelise filmikriitikute ühingu auhinna sai Iraani režissööri Reza Mirkarimi film «Täna», rahvusvahelise filmiklubide föderatsiooni auhinna «Risttuules», Aasia filmikunsti edendamise võrgustiku auhinna «Ümberasumine» ja oikumeenilise žürii auhinna «Täna».

Publik valis oma lemmikuks Uus-Meremaa režissööride Jemaine Clementi ja Taika Waititi filmi «Mida me pimeduses teeme».

Kuigi võitjad on selgunud, kestab PÖFF veel pühapäevani. Kui piletimüük jätkub endise hooga, peaks tänavu festival koguma sama palju vaatajaid nagu mullu, kui see oli 77 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles