Linnateater tegi viimase 15 aasta publikurekordi

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Linnateatri lavaauk.
Tallinna Linnateatri lavaauk. Foto: Peeter Langovits

2014. aastal külastas Tallinna Linnateatrit 72 765 inimest, mida on 3383 võrra rohkem kui 2013. aastal. Publikunumbri kasv on vaid üks möödunud aasta märksõnadest – teistena võib nimetada uute loominguliste jõudude orgaanilist teatrisse sulandumist, mitmeid eriprojekte ning välisteatri ja –teatraalide Eestisse toomisega jätkamist.

„Tõeliselt hea meel on selle üle, et Linnateater on saanud viimased viis aastat aina rohkem publikut vastu võtta. Möödunudaastane kasv, viimase 15 aasta parim publikunumber, tuli tänu kolmele otsusele,“ kommenteerib Linnateatri direktor Raivo Põldmaa.

“Esiteks andsime möödunud aastal rohkem etendusi, tervelt 23 võrra enam kui 2013. aastal – kokku 450 etendust (sh rahvusvaheline teatrifestival Talveöö unenägu). Kasvanud etenduste arv on kindlasti tulnud tänu sellele, et teatri loominguline meeskond täienes mõni aasta tagasi 10 inimese võrra – väärika loomingulise väljundi tagamine kogu trupile on väga oluline eesmärk ja samas ka väljakutse teatrile.

Teiseks otsustasime laiendada publikuosa seal, kus see võimalik on. Kui muidu tõmbavad meie pisikesed saalid joone ette, siis  Lavaaugu puhul leidsime võimaluse täiendada seda lisatribüünidega. Kolmandaks oleme hakanud rohkem mängima suures saalis – Salme Kultuurikeskuses, kus andsime möödunud aastal koguni 26 etendust. Lisaks lavastusele „Maailmale nähtamatud pisarad“  viidi suuremasse saali üle ka meie noorema põlvkonna tegijate komöödia „Lantimiskunstnikud“ ning anti kaks „Õnneliku õhtu“ kontserti koostöös Tallinna Filharmooniaga,“ selgitab Põldmaa.

„Kindlasti ei saa selline publikunumbri kasv olla lõputu, sest teatri praegused võimalused seavad selleks omad piirid.  Selleks, et kvaliteet kvantiteedi arvelt ei kannataks, oleks vaja täiendada ka tehnilist meeskonda, kelle panus repertuaariteatri sujuvaks toimimiseks on väga oluline,“ räägib Põldmaa. „Teatrijuhi väljakutseteks on ka Linnateatri ajaloolise kinnistu kehva olukorra ja töötasude taseme parandamine. Argimurede kõrval jõuab rõõmustada aga selle üle, et sügisest algab Linnateatri juubelihooaeg, mil täitub teatril 50. sünnipäev,“ heidab Põldmaa pilgu 2015. aastasse.   

Uuslavastusi tuli 2014. aastal välja kokku 6, neist pooled koduteatri- ja pooled külalislavastajatelt: Anthony Horowitzi „Aju jaht“ (lav. Diana Leesalu), Dennis Kelly „Armastus ja raha“ (lav. Sander Pukk), Mari-Liis Lille ja Paavo Piigi ning Linnateatri ja Eesti Draamateatri koostöös sündinud „Harakale haigus ...“, William Boydi „Igatsus“ (lav. Elmo Nüganen), John Steinbecki „Hiirtest ja inimestest“ (lav. Vallo Kirs) ning Nikolai Gogoli „Surnud hinged“ (lav. Hendrik Toompere).

Korraldati ka mitu eriüritust: rahvusvahelise teatripäeva gala märtsis, erinevaid kunste segav hooaja avaüritus „Kontekst“; koostöös ERR-iga valmib telesaatena näitlejatega kohtumisõhtute sari „Kontakt“(jätkub ka uuel aastal). Mais võõrustati Lavaaugus London Globe’i „Hamletit“. Aastale pani punkti Paavo Piigi kureeritud rahvusvaheline festival Talveöö unenägu 2014: Tõsised mängud, järjekorras juba kaheksas. Kevadel külastas Linnateatrit ka näitekirjanik William Boyd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles