"Leviaatani" tegijad filmipiraate ei süüdista

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Leviaatan»
«Leviaatan» Foto: Kaader filmist

Kohe Oscari-kandidaatide teatavaks saamisel ilmusid võistlusfilmid paljude torrenti-lehekülgede nimistusse, neid jagasid ja laadisid alla kümned tuhanded inimesed. 

Erandina paljudes filmikompaniidest, kes piraate kohtu teel jälitavad, ütles "Leviaatani" produtsent Aleksander Rodianski, et nemad seda ei tee, vahendab portaal Torrentfreak. Selle asemel paluvad filmi tegijad, et kui inimesed on filmi internetist alla laadinud ja nähtu neile korda läks, tegijaid rahalise annetusega toetada. Seda saab teha siin.

Venemaal näidati filmi kinodes vaid niipalju, kui see oli vajalik Oscari reglemendi täitmiseks. Võistlemiseks peab film olema kinos ekraanil käinud. Putini-vastase alatooniga film on Venemaal palju kriitikat esile kutsunud.

Venemaa rahvaesindaja Peterburis Vitali Milonov, kes seisis ka vastuolulise homopropaganda keelustamise seaduse taga, kutsus laupäeval üles tagasi võtma riigi toetusraha, mis eraldati režissöör Andrei Zvjagintsevile filmi «Leviaatan» tegemiseks.

«See film on uue Venemaa-vastase külma sõja produkt, ainult et erinevalt eelmisest tehtud arvatavasti Vene riigi enda rahaga,» kirjutab oma Facebooki leheküljel Kremli-meelne politoloog Sergei Markov. Ta lisab lõpuks, et  auhindu ei võida antud juhul mitte vene, vaid venevastane film.

Õigeusuaktivist Kirill Frolov : «Leviaatan» on Vene kiriku ja Vene riigi laim.

Venemaa riikliku filmiarhiivi direktor Nikolai Borodatšov (Izvestijas): Cannes´i, Veneetsia ja Berliini filmifestival on avalikult angažeeritud, seal antakse auhindu printsiibi «tee oma riigi vastane film – ja meie anname sulle preemia» järgi. «Leviaatan» kuulub just sellesse kategooriasse.

Murmanski oblasti Koola rajooni Teriberka küla (osaliselt sealkandis filmiti «Leviaatanit»)  munitsipaalametnik Tatjana Тrubilina pärast vaatamist: «Muljeid eriti ei ole: me oleme selle järgi siin kõik alkohoolikud, kes elavad oma solgiaugus. Esteetilisest vaatepunktist olen ma selle filmi näitamise vastu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles