Arvo Pärdi muusika muudab maailma

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt
Arvo Pärt Foto: Arvet Mägi/ Virumaa Teataja

Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder: Millised on suurimad muusikanimed Euroopas praegu? Superstaaride aeg on möödas, tippmuusikuid on palju ning nende looming kättesaadav ja publik jaguneb lemmikmuusikute ümber väiksematesse niššidesse. Toon esile kolm suurnime tänasest Euroopa muusikapildist. Üks mis neid ühendab, on kõnetav suhtlemine laia publikuga ja mõjupiiride avardamine üle oma valdkonna.

Arvo Pärdi muusika puudutab inimesi ühtaegu nii isiklikul kui üldisel tasandil. Selle tõdemuseni on jõudnud paljud muusikasõbrad erinevatest kultuuridest, kes koos moodustavad otsekui virtuaalse armastuse vennaskonna. Pärdi hiljutine suurteos «Adam’s Lament» on sügavalt inimlik, kõiki inimesi ja kogu inimkonda hõlmav väga vana lugu, mille mõte ulatub tänapäeva ja meie kõigini. Teos saab maikuus teatraliseeritud ettekande Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni ühisteoses «Aadama passioon» Tallinnas, Noblessneri valukojas. Ilus on mõelda, et see muusika muudab maailma.

Kuula allpool!

Laupäeval, 9. mail tähistatakse üle Eesti Euroopa päeva, mil korraldatakse mitmesuguseid meeleolukaid ettevõtmisi. Selle puhul on just nüüd hea hetk meenutada poliitiliste, majanduslike ja julgeolekuteemade kõrval hoopis Euroopa kultuuri lähiajalugu. Palusime viiel asjatundjal muusika, kirjanduse ja filmi vallas, välja tuua kolm 21. sajandi kõige silmapaistvaimat teost või autorit, mida või keda võiks iga eestimaalane näha, kuulda või lugeda.

Arvo Pärt - Adam s Lament video

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles