Maailma esiettekanne Tallinnas: kahe suure vaikuse meistri kohtumine

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva õhtul tuleb Noblessneri Valukojas maailma esmaettekandele Arvo Pärdi ja Robert Wilsoni muusikateatrilavastus «Aadama passioon». Eesti Kontserdi poolt partnerluses Milano tootjafirmaga Change Performing Arts (CPA) lavale toodav produktsioon jõuab esietendustele järgnevatel ringreisidel kümnetesse riikides üle maailma.

«Aadama passiooni» viiest etendusest on hoolimata 80-eurosest piletihinnast neli välja müüdud. Teisipäeva hommikuse seisuga on pileteid osta võimalik vaid laupäeva päevasele etendusele algusega kell 14.30.

Lavastusest ja selle sünnist luuakse dokumentaal- ja kontsertfilm Eesti Kontserdi ja CPA koostöös Eesti Rahvusringhäälingu ning Euroopa ühe tuntuma muusikafilmide tootja Accentus Musicuga. Filmid jõuavad enam kui 45 riigi kino- ja televaatajateni ning tutvustavad Eestit kui Arvo Pärdi muusika sünnikohta.

Teatrikunsti silmapaistva uuendaja, lavastaja Robert Wilsoni nägemuses loob Arvo Pärdi muusika vaimse ruumi, mis julgustab vaba mõttelendu. Seetõttu on oluline, et lavastus on avatud erinevale mõistmisele. «Ma ehitan keskkonna või ruumi, mis aitab loodetavasti publikul seda muusikat paremini kuulata. Mu töö ei ole tõlgendav. Minu meelest lavastaja, autorid ja esitajad ei peaks pakkuma tõlgendusi – see roll kuulub publikule. Loodan publikult süvenemist laval toimuvasse, ja et teatrist lahkudes mõttetöö jätkub,» räägib Wilson.

Lavastuse muusikajuht ja dirigent Tõnu Kaljuste võrdleb «Aadama passiooni» rännakuga, mille teeb omanäoliseks Arvo Pärdi muusika unikaalsus iga lavastuse mängukorra puhul. «Lavastuses kohtuvad kaks suurt vaikuse meistrit. Minu jaoks tekib nende kahe koostöös midagi haruldast ning mitmemõõtelist,» ütleb Kaljuste.

«Eesti Kontserdil on neli saali Eestis ja üks Peterburis. «Aadama passioonist» saab meie kuues, rändav saal kogu maailmas,» kinnitab Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiten. Ühe tuntuma eestlase Arvo Pärdi muusika koos Robert Wilsoni teatrikeelega toob kogu maailma tähelepanu Eestile.

Lavastuse muusikaks on Arvo Pärdi teosed: «Aadama itk», «Tabula rasa» ja «Miserere», mis põimuvad spetsiaalselt selleks lavastuseks loodud uue teosega «Sequentia».

«Aadama passiooni» esitavad dirigent Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester. Peaosades on legendaarne tantsija ja koreograaf Lucinda Childs ning Michalis Theophanous. Eestist osaleb üle 30 näitleja ning teatri- ja tantsukoolide üliõpilase.

Etenduse valmimist toetavad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, BLRT Grupp, Kultuurkapital ja Kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles